Translate

piątek, 24 maja 2013

Kotleciki z ryżu i natki pietruszki

Przepis na te pyszne kotleciki dostałam od koleżanki. Mogą być dodatkiem do mięsa bądź samodzielnym daniem np. z sosem pieczarkowym. Fantastycznie smakują, są delikatne i sycące. Zapraszam!


SKŁADNIKI:

- 200 g ryżu
- 2 jajka
- pęczek natki pietruszki
- bułka tarta
- sól, pieprz
- olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie, lekko go rozgotowując (by lepiej się kleił). Do zimnego ryżu wbijamy jajka, dodajemy łyżkę bułki tartej oraz posiekaną natkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Formujemy kotleciki, które panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z każdej strony. Smacznego!


14 komentarzy:

  1. bajerancko się prezentują, mmm:) jadłabym je chyba same, po co zabijać smak mięchem ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej postanowiłam w końcu zacząć blogować, i spodobało mi się a twoją stronę muszę przyznać też odwiedzam systematycznie. Pozdrawiam Iza

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej postanowiłam w końcu zacząć blogować, i spodobało mi się a twoją stronę muszę przyznać też odwiedzam systematycznie. Pozdrawiam Iza

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł, takie kotleciki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajny pomysł:) ślicznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  6. No i co najlepszego narobiłaś? Juz mi siostra każe jutro na obiad zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Już wiem co dziś zrobię na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  8. kiedyś widziałam nadziewane w środku:) bardzo fajne te kotleciki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. jaki fajny pomysł na kotleciki:) wyglądają bardzo apetycznie:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. ????????????????????Zadna nowosc.

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie wiedzialam,ze komentarze zatwierdza sie(polityka haha).

    OdpowiedzUsuń