Translate

sobota, 29 grudnia 2012

Miodowe ciasto

Bardzo smaczne ciasto, które powstało w zasadzie bez przepisu. Natchnęła nas wena tworzenia, więc ciasto powstało z tego co akurat było pod ręką. Idealne na sylwestra, można je złapać do ręki i zajadać. Zapraszam :)


SKŁADNIKI:

Ciasto: (na dużą blachę)
- 60 dag mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 jaja
- 2 żółtka
- 20 dag masła lub margaryny
- 3 łyżki mleka 
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody

Masa budyniowa:
- 2 budynie śmietankowe
- 660 ml mleka
- ewentualnie cukier

Masa orzechowa:
- 20 dag orzechów (u mnie wraz z migdałami)
- 10 dag masła lub margaryny
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki cukru

Dodatkowo:
- puszka gotowanego, słodzonego mleka skondensowanego
- duża paczka herbatników


PRZYGOTOWANIE:

Masa orzechowa: W rondlu rozpuścić masło z cukrem i miodem. Dodać orzechy i chwilkę pogotować. Przestudzić. 

Ciasto: Dużą blachę smarujemy masłem i sypiemy bułką tartą. Mąkę wymieszać z sodą i posiekać z masłem/margaryną (ja zrobiłam to palcami). Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Każdy placek piec osobno - tylko na jednym z nich wyłożyć masę orzechową (ja tego nie zrobiłam i masa nie była chrupiąca) w nagrzanym piekarniku do 170*C przez około 8-12 min. aż się zarumieni. 

Masa budyniowa: Budynie ugotować jak na opakowaniu tylko, że w 2/3 objętości mleka niż podaje producent. Ja dodatkowo dodałam pistacjowy barwnik.

Ułożenie ciasta:
1. Ciasto bez orzechów
2. Kajmak
3. Herbatniki
4. Masa budyniowa
5. Ciasto z orzechami

Ciasto schłodzić i przechowywać z chłodnym miejscu. Smacznego!

14 komentarzy:

  1. czy Ty musisz tak szczuć słodkim, jak ja tak je kocham? pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm musi być pyszne ;) tak snickersa uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędne :) Kiedyś to było ulubione ciasto moje i mamy.

    OdpowiedzUsuń
  4. O mój boże!
    Wygląda przegenialnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fartuszek wyprany ;), blaszka błyszcząca :), wanilia pachnie :D, chęci są. Przepis jest. Jak tu nie kochać blogerów. Biorę się za pieczenie. Dzięki za inspirujący przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ślinka leci na sam widok ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam to ciasto! na pewno skorzystam z przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  9. super ciacho! chętnie wyjadłam calutką skorupkę z wierzchu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Musi być przepyszne!
    Zjadłabym spory kawałek...
    Dobrego 2013 roku Ci życzę.

    OdpowiedzUsuń