Bardzo smaczne ciasto, które powstało w zasadzie bez przepisu. Natchnęła nas wena tworzenia, więc ciasto powstało z tego co akurat było pod ręką. Idealne na sylwestra, można je złapać do ręki i zajadać. Zapraszam :)
SKŁADNIKI:
Ciasto: (na dużą blachę)
- 60 dag mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 jaja
- 2 żółtka
- 20 dag masła lub margaryny
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody
Masa budyniowa:
- 2 budynie śmietankowe
- 660 ml mleka
- ewentualnie cukier
Masa orzechowa:
- 20 dag orzechów (u mnie wraz z migdałami)
- 10 dag masła lub margaryny
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki cukru
Dodatkowo:
- puszka gotowanego, słodzonego mleka skondensowanego
- duża paczka herbatników
PRZYGOTOWANIE:
Masa orzechowa: W rondlu rozpuścić masło z cukrem i miodem. Dodać orzechy i chwilkę pogotować. Przestudzić.
Ciasto: Dużą blachę smarujemy masłem i sypiemy bułką tartą. Mąkę wymieszać z sodą i posiekać z masłem/margaryną (ja zrobiłam to palcami). Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Każdy placek piec osobno - tylko na jednym z nich wyłożyć masę orzechową (ja tego nie zrobiłam i masa nie była chrupiąca) w nagrzanym piekarniku do 170*C przez około 8-12 min. aż się zarumieni.
Masa budyniowa: Budynie ugotować jak na opakowaniu tylko, że w 2/3 objętości mleka niż podaje producent. Ja dodatkowo dodałam pistacjowy barwnik.
Ułożenie ciasta:
1. Ciasto bez orzechów
2. Kajmak
3. Herbatniki
4. Masa budyniowa
5. Ciasto z orzechami
Ciasto schłodzić i przechowywać z chłodnym miejscu. Smacznego!
czy Ty musisz tak szczuć słodkim, jak ja tak je kocham? pyszne!!!
OdpowiedzUsuńWybacz, dzisiaj sobota więc można :)
Usuńmmm musi być pyszne ;) tak snickersa uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńObłędne :) Kiedyś to było ulubione ciasto moje i mamy.
OdpowiedzUsuńmusi być pyszne!:)
OdpowiedzUsuńO mój boże!
OdpowiedzUsuńWygląda przegenialnie.
cieszę się :)
UsuńFartuszek wyprany ;), blaszka błyszcząca :), wanilia pachnie :D, chęci są. Przepis jest. Jak tu nie kochać blogerów. Biorę się za pieczenie. Dzięki za inspirujący przepis.
OdpowiedzUsuńOo bardzo mi miło, udanego wypiekania! Smacznego :)
UsuńŚlinka leci na sam widok ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam to ciasto! na pewno skorzystam z przepisu ;)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje:)
OdpowiedzUsuńsuper ciacho! chętnie wyjadłam calutką skorupkę z wierzchu :)
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszne!
OdpowiedzUsuńZjadłabym spory kawałek...
Dobrego 2013 roku Ci życzę.