Święta, święta i po świętach. Na szczęście do sylwestra mamy jeszcze trochę wolnego, możemy odpocząć, zrelaksować się. Pierniczek jest pyszny. Moja inspiracja! Jest mokry i świetnie komponuje się z dżemem truskawkowym i czekoladą. Ale ciast u mnie nie za dużo, już za kilka dni moje urodziny, muszę wyczarować jakieś fajne i efektowne ciasto. Może macie jakieś poświąteczne pomysły? :)
SKŁADNIKI:
Piernik:
- 180 g mąki pszennej
- 160 g mąki żytniej
- 50 g masła
- 50 g masła
- 230 g startych jabłek (ja dodałam masę z duszonych jabłek)
- 80 g cukru
- 250 g miodu
- 3 lub 4 łyżki przyprawy do piernika (użyłam Prymat)
- 3 jajka
- 250 ml mleka
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Polewa czekoladowa:
- 200 g czekolady
- 50 g masła
- 100 g śmietanki 36%
- 2 łyżki miodu
Dodatkowo:
- 300 g dżemu truskawkowego
- 2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Piernik: W rondelku roztopić masło, cukier i miód. Zdjąć z ognia i odstawić. W misce połączyć mąki, sodę, sól i przyprawę do piernika. Do tego dodać roztopione masło, jabłka, jaja i mleko. Utrzeć na gładką masę. Przelać do formy wysmarowanej tłuszczem o średnicy ok. 24 cm. Piec w nagrzanym piekarniku do 160*C przez około 1 godzinę i 15-30 min. Gdy przestygnie przekroić na dwie równe części.
Dżem wymieszać z sokiem z cytryny. Posmarować jedną część ciasta, a drugą połową ją przykryć.
Polewa: Masło, śmietankę i miód podgrzewać w rondlu ok. 2-3 minuty ciągle mieszając. Dodać połamaną czekoladę i mieszać aż się dobrze rozpuści. Zdjąć z ognia i poczekać aż lekko przestygnie. Równomiernie polać piernik i udekorować według uznania. Smacznego!
o wow, pieknie wyszedl. uwielbiam piernik :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, niestety talentu plastycznego nie mam, ale i tak był smakowity :D
UsuńAle pyszniutko ;)
OdpowiedzUsuńnarobiłas smaka ! :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie,obserwujemy ?:)
to może moja mleczna kanapka? ja robiłam na święta, ale nada się też na inne okazje:)
OdpowiedzUsuńa piernik ślicznie się prezentuje:)
Mmm brzmi smakowicie, już zaglądam! :)
Usuńprześlicznie ozdobiony :) a dodatek dżemu truskawkowego to strzał w 10 :)
OdpowiedzUsuńAle wilgotny chyba był:) Polecam ciasto miodowo-orzechowe!
OdpowiedzUsuńWygląda do schrupania:) jestem fanką pierników a z dżemem nie próbowałam:) poza tym przepraszam za dłuższą nieobecność:) brak aparatu kompletnie zabił moją twórczość:) pozdrawiam Cię bardzo serdecznie;)
OdpowiedzUsuńI ja przesyłam pozdrowienia, dobrze, że już jesteś :D
Usuńbardzo ładnie się prezentuje. uwielbiam pierniki właśnie z polewą czekoladową
OdpowiedzUsuńidąc tropem czekolady, może na urodziny stworzyć jakiś torcik czekoladowy? :)
Może masz rację, w sumie lubię czekoladowe ciacha :) Dziękuję :)
Usuńoh wow! looks so delicious!! Wld love to c u drop by my blog and follow maybe :)
OdpowiedzUsuńwww.fashionistaera.blogspot.com
Thx!
UsuńPiernikiem częstuję się zaraz po serniku, pycha!
OdpowiedzUsuń