Zbliża się czas wolnego (kto ma ten ma...) więc jakieś sezonowe ciacho do kawki by się przydało. Pomyślałam o szarlotce oczywiście. Jabłka są jeszcze tanie, co nie którzy mają je pewnie w ogrodach więc korzystać z nich trzeba :) Ten przepis jest wyjątkowy. Uwielbiam go za prostote, uroczy wygląd, chrupkość i słodkość jabłek. Zapraszam :)
SKŁADNIKI: (na tortownicę o śrenicy 23 cm)
- 5 lub 6 jabłek
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki krupczatki
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 1 jajko
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cynamon do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Jabłka obieramy i kroimy w księżyce. W garnku roztapiamy łyżkę masła, dodajemy 1/4 szklanki cukru, cukier waniliowy i troszkę cynamonu, wkładamy jabłka i lekko karmelizujemy na wolnym ogniu by się nie rozpadły. W misce przygotowujemy ciasto: z mąki, reszty cukru, proszku do pieczenia, jajka i pokrojonego w małe cząstki masła wyrabiając je rękoma. Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Z 2/3 części ciasta wylepiamy spód i boki, następnie nakłuwamy je widelcem. Wykładamy na to nasze jabłka i z reszty ciasta robimy kruszonkę (rwiemy małe części, ściskamy palcem by się spłaszczyły i wyklejamu ściśle wierzch ciasta). Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190*C ok 35 min. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Wpraszam się na kawałek :D Wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńHaha zapraszam :)
Usuńkocham szarlotke!:)
OdpowiedzUsuńCudna szarlotka!
OdpowiedzUsuńDo kawy sprawdzi się zawsze.
Uwielbiam.
Smakowita :) wpraszam sie na kawalek :D
OdpowiedzUsuńI dla Ciebie znajdzie się kawałek :)
UsuńNie ma to jak szarlotka...
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna, w sam raz do schrupania :-)
OdpowiedzUsuńŁadnie to tak ciastem leniwą koleżankę kusić?
OdpowiedzUsuńŁadną masz tę łopatkę, ja też chcę :)
W Leclercu kupiłam :) :*
Usuńna szarlotkę mnie długo namawiać nie trzeba:)
OdpowiedzUsuńMnie też :)
UsuńSzarlotka to klasyka ciast, którą zawsze będą robić i jeść:)
OdpowiedzUsuńChrupiąca.. z cynamonem.. pycha:)
OdpowiedzUsuńKocham wszystkie szarlotki ;)
OdpowiedzUsuńMmm uwielbiam szarlotki, często w domu przygotowuje bardzo podobną :)Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńIle mąki dokładnie dodajesz? Szklanka czyli ile to jest w gramach? Jestem laikiem w kuchni i lubię mieć wszystko precyzyjnie podane w przepisie inaczej za bardzo zawierzam swojej intuicji a ti nigdy nie przynosi zamierzonych efektów.
OdpowiedzUsuńNie wiem ile gram wchodzi na szklankę, bo każda mąka ma inną gramaturę :) Mam szklanki 250ml jeśli Ci to pomoże :)
OdpowiedzUsuńWyprobuje dzisiaj, bo zdjęcie Twojej szarlotki jest tak kuszące, że nawet nie szukam innego przepisu.
UsuńAgnieszka
Bardzo się cieszę, czekam na relacje :) Pozdrawiam!
UsuńUpieczone i zjedzone :-) pyszne. Dziekuje za przepis.
UsuńAgnieszka