Świetny pomysł na szybką i bardzo aromatyczną kolację, której nie powstydzisz się przed gośćmi. Smak mozzarelli, pomidorów, bazylii i najlepszej oliwy
- poezja smaków w 15 minut.
Zapraszam!
SKŁADNIKI: (na 2 osoby)
- pół wiejskiej bagietki (u mnie z masełkiem czosnkowym)
- kulka mozzarelli w zalewie solankowej (125g)
- garść pomidorków truskawkowych
- garść liści bazylii
- oliwa extra vergine Monini
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Bagietkę kroimy na dwie równe połowy i obficie skrapiamy oliwą. Zależy nam tu na smaku dobrej jakościowo oliwy, która wzbogaci śródziemnomorski smak potrawy. Teraz układamy na przemian pokrojoną w plasterki mozzarellę z pokrojonymi pomidorkami. Całość posypujemy posiekaną bazylią i lekko oprószamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Bagietki zapiekamy w rozgrzanym do 180st.C piekarniku na wyższym poziomie ok. 10-15 minut. Smacznego!
jezuniu jak ja lubię takie dania!
OdpowiedzUsuńniby nic, a pomidory, bazylia i mozzzarella+ oliwa to skład jak z najlepszej szkolnej paczki znajomych-nie do pobicia!
Dokładnie, takie proste, a tak smaczne! Rozpływa się w ustach!
Usuńjak dla mnie to coś pysznego
OdpowiedzUsuń