Camembert w szynce parmeńskiej z dodatkiem najwyższej jakości oliwy z oliwek i bazylii. Potega smaków, które współgrają ze sobą a nie dominują się nawzajem. Chwila, którą będziemy chcieli zatrzymać!
SKŁADNIKI: (na jeden serek)
- krążek dobrej jakości sera camembert
- 3 plastry szynki parmeńskiej
- graść liści bazylii
- oliwa extra vergine MONINI
- ocet balsamiczny
- sól i pieprz
- gruba, drewniana deska
PRZYGOTOWANIE:
Na czystej i suchej desce rozłóż kilka listków bazylii i mocno skrop oliwą z oliwek. Ser delikatnie posmaruj oliwą i owiń go szynką i połóż na środek przygotowanej deski. Resztę liści bazylii posiekaj i rozetrzyj z łyżką oliwy i kilkoma kroplami octu balsamicznego wraz solą i pieprzem, by aromaty się połączyły. Przygotowany sos rozsmaruj na serku. Całość zapiecz w rozgrzanym piekarniku w 180st.C około 15 minut, aż szynka lekko się przyrumieni.
SMACZNEGO!
Apetycznie się prezentuje - to musi być pyszne. Bardzo lubię pieczony camembert, ale jeszcze nie zapiekałam go z szynką. Chętnie bym kiedyś spróbowała.
OdpowiedzUsuńPolecam, szynka smakowicie go aromatyzuje, a bazylia dopełnia smak. Genialne połączenie :)
Usuńbardzo fajny przepis :D
OdpowiedzUsuńBrzmi smakowicie, ale czytam " z dodatkiem najwyższej jakości oliwy z oliwek" a jest tylko Monini - mieszanka oliw z krajów UE. :-(
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Piotr
Keep on working, great job!
OdpowiedzUsuń