Translate

piątek, 20 lipca 2012

Cornish pasty with cheese and onion :)

Czyli kornawalijski pieróg z serem i cebulą. 
Mieszkając przez ostatni rok w Anglii miałam możliwość popróbować tamtejszych specjałów. Cornish pasty jak w nazwie wywodzi się z Kornawlii. Dokładnie jest to  pieróg pieczony, składający się z ciasta z mąki pszennej lub pszenno-żytniej i nadzienia, gdzie podstawą są ziemniaki. U mnie jest on zrobiony z ciasta francuskiego co wcale nie odejmuje mu smaku. 

Historia pierogów kornwalijskich sięga osiemnastego wieku, kiedy Kornwalia słynęła z wydobycia cyny. Kornwalijskie żony przyrządzały swym mężom posiłek zapiekając go w chlebowe ciasto, i zawijając w kształt pieroga. Nie znaczy to, że wrzucano do środka wszystko – w środku panuje specyficzny porządek. Ziemniaki na boku, później warzywa – marchew, brukiew, a w środku kawał wołowiny. Podczas lunchu górnicy podgrzewali przysmak w piecach a następnie zjadali tylko środek, niedotknięty ręką. Resztę wyrzucano (czyli tę część zawiniętego ciasta, za którą trzymali pasty).

SKŁADNIKI: (na 4 pierogi)

- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 duży, obrany ziemniak
- 2 cebule
- 100g sera cheddar 
- sól, pieprz
- roztrzepane jajko 






PRZYGOTOWANIE:

Cebulę i ziemniaka kroimy na dość małą kostkę. Ser trzemy i wszystko mieszamy. Doprawiamy lekko solą i pieprzem. Ciasto dzielimy na 4 części i na każdą z części kładziemy farsz - ile się zmieści :) Pierogi zamykamy (tak jak te małe), a w miejscu gdzie je skleiliśmy lekko zawijamy, by powstał taki wianuszek. Wykładamy pierogi na blachę i smarujemy delikatnie jajkiem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w ok. 200st.C przez ok. 20-30min. aż się ładnie zarumienią. Smacznego!






4 komentarze:

  1. Ziemniak gotowany, czy surowy ?
    No i czy podasz przepis na oryginalne ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziemniak jak i reszta mają być surowe. Jezeli chodzi znów o przepis na ciasto, jest bardzo łatwy. Składniki na 2 pierożki:
      - 110g mąki pszennej
      - szczypta soli
      - 55g masła
      - 2-3 łyżki zimnej wody
      Masło posiekać z mąką i solą, na końcu dodać lodowatą wodę-szybko zagnieść. Uformować kulę i zawinąć w folię po czym schować do lodówki na ok. 15 min. Później rozwałkować i nadziać :) Przepis pochodzi z http://britishfood.about.com/od/cakesandbaking/r/cornishpasty.htm

      Usuń
  2. Dziękuje bardzo :-)
    Dziwi mnie to, że surowy. I naprawdę upiecze się w te 30 min zawinięty w pierożku?

    OdpowiedzUsuń
  3. Powiedzmy że on ugotuje się w powstałej wewnątrz pieroga parze. Tylko ziemniaki nie mogą być zbyt grubo pokrojone. Jeśli chcemy większą kostkę, można je lekko podgotować :)

    OdpowiedzUsuń