Translate

wtorek, 24 lipca 2012

Leczo z cukini

Leczo to świetna propozycja na treściwy obiad czy kolację. Uwielbiam jego smak, który przypomina mi lato. A do tego jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Zapraszam!


SKŁADNIKI:

- 0,5 kg kiełbasy 
- duża cukinia
- kilka kolorowych papryk (dałam 4 małe żółte, 1 czerwona, 1 zieloną)
- 2 pomidory
- kilka pieczarek
- duża cebula
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki keczupu
- sól i pieprz
- troszkę oleju


PRZYGOTOWANIE:

Wszystko robimy na dużej patelni o dość wysokich brzegach. 
Kiełbasę kroimy na półksiężyce, pieczarki, cebulę, papryki, pomidory i cukinię na mniejsze części.
Na oleju podsmażamy kiełbasę. Odsączamy ją na talerzyk, a na pozostałym po niej tłuszczu podsmażamy lekko pieczarki z cebulką. Gdy zaczną mięknąć dorzucamy papryki, a za 3 minuty pomidory. Po kilku minutach na patelnię dodajemy kiełbaskę i cukinię. Dusimy. Gdy cukinia zacznie się rozpadać dodajemy koncentrat i keczup. Dusimy jeszcze parę minut i przyprawiamy wg gustu solą i pieprzem. Podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego.

 



Pomidorowe inspiracje

5 komentarzy:

  1. u mnie leczo jest bardzo często :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam cukiniowe leczo, mogłabym je jeść non-stop ;)
    Ja robię z piersią kurczaka zamiast kiełbasy i kuskusem.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też dobry pomysł, może wypróbuję ponieważ cukini na ogródk nie brakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie mówi się na to bigos z cukinii. Ale ile osób, tyle nazw :-)
    W tym roku w ogródku cukinia tak obrodziła, że skorzystała z niej cała rodzina.

    Wczoraj były placuszki cukiniowo ziemniaczane z sosem czosnkowo jogurtowym. Pycha ! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sezon na cukinię już tuż tuż, także nie mogę się doczekać na pyszne, pachnące leczo :) Moja wersja, której również polecam - http://leczo.net.pl ;)

    OdpowiedzUsuń