Translate

czwartek, 28 kwietnia 2016

Pizza na cieście francuskim z kurczakiem

O niezawodności ciasta francuskiego mogłabym pisać i pisać. Ratowało mnie w wielu sytuacjach i dziś nie wyobrażam sobie, by w mojej zamrażarce zabrakło rulonika na "czarną godzinę" :)
Jeśli macie ochotę na pyszną i chrupiącą pizzę w kilka chwil, kupcie ciasto francuskie i do dzieła. Więcej pomysłów na użycie ciasta francuskiego znajdziecie TUTAJ.


SKŁADNIKI:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 filet z kurczaka + ulubiona przyprawa + 2 łyżki oleju do smażenia
  • 5-7 łyżek keczupu
  • 5 czarnych oliwek
  • kilka plasterków marynowanej papryczki Jalapeno
  • kilka plasterków czerwonej papryki (u mnie Ramiro)
  • 5 pieczarek
  • 10 dag startego, żółtego sera/ mozzarelli

PRZYGOTOWANIE:

Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę. Mieszamy go z ulubioną przyprawą np. do kurczaka i smażymy na rozgrzanym oleju, aż mięso się lekko ozłoci. Odstawiamy do ostygnięcia.
Piekarnik nastawiamy na 200 st. C.
Ciasto francuskie rozwijamy na blaszce z piekarnika (wraz z papierem, w który było zawinięte) i smarujemy keczupem. Na posmarowanym cieście układamy kawałeczki kurczaka i  pokrojone w plasterki warzywa. Całość posypujemy serem i wkładamy do piekarnika.
Pizzę pieczemy ok. 20-25 minut, aż spód się przyrumieni. Podajemy np. z sosem czosnkowym. Smacznego!




5 komentarzy:

  1. Widzę, że mamy ten sam zwyczaj wkładania rulonika ciasta francuskiego do zamrażalnika ;) Też zawsze trzymam je na czarną godzinę :) Ale pizzy nigdy nie robiłam na francuskim. Spróbuję w weekend majowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł na pizzę na szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam się mega głodna - prawdopodobnie zmieściłabym całą ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiałam francuskie dopóki nie przeczytałam składu z tyłu opakowania.. ;o
    Teraz robię tylko domowe, więc występuje u mnie bardzo rzadko :(
    ale pizza na francuskim? Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Raz dwa i kolacja gotowa:)) Bardzo lubię takie pomysły. Nie zawsze chce nam się luksusów. Czasami wystarczy rulon ciasta francuskiego i dobry pomysł:)) Super:)

    OdpowiedzUsuń