Translate

czwartek, 24 grudnia 2015

Piernik na drożdżach i życzeń świątecznych kilka

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia
pragnę Wam życzyć byście ten czas spędzili w zdrowiu, szczęściu i miłości.
Niech będzie okazją do zadumy, ale i radości z rodzinnego spotkania.

Niech przyniesie wytchnienie od codziennych zmagań i trosk, a magia Bożego Narodzenia przetrwała w nas jak najdłużej!
Magicznych Świąt Bożego Narodzenia

A przy okazji przesyłam przepis na pyszny piernik drożdżowy przekładany domową konfiturą i masą grysikową. Niech dodatek drożdży Was nie zniechęci - jest niewyczuwalny. Ciasto jest pyszne, będzie idealnym dodatkiem na wigilijnym stole :)

SKŁADNIKI: (blacha 25x35cm)
Piernik:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 7 jajek
  • 30 g drożdży
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka płynnego miodu
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 20 g przyprawy do piernika
Krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 7 czubatych łyżek kaszy manny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • laska wanilii (lub ekstrakt)
Dodatkowo:
  • 1-2 słoiczki konfitury śliwkowej lub truskawkowej
  • 200 g kuwertury mlecznej (lub polewy czekoladowej)
PRZYGOTOWANIE:

Piernik: Drożdże wymieszać z 3 łyżkami cukru i odstawić. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z resztą cukru na jasną i puszystą masę. Następnie dodawać kolejno drożdże, olej i miód wciąż miksując. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika, przesiać do masy i jeszcze raz zmiksować. Białka ubi na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez 60 minut. Po wystudzeniu ciasto należy przeciąć na 3 blaty.

Krem: Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem i laską wanilii (z wanilii wyskrobać ziarenka i dodać do mleka). W trzeciej szklance mleka wymieszać kaszę manną, następnie wlać ją na gotujące mleko wciąż mieszając, aż masa bardzo mocno zgęstnieje. Masło ucieramy mikserem na puch, następnie dodajemy po łyżce wystudzonej kaszy manny miksując na gładki krem.

Ciasto: Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę konfitury, a na konfiturę kładziemy połowę kremu, całość przykrywamy drugim blatem. Czynność z konfiturą i kremem powtarzamy. Na wierzch układamy ostatni blat i dekorujemy stopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Ciasto należy schłodzić przez noc w lodówce. Smacznego!




4 komentarze: