Translate

niedziela, 22 grudnia 2013

Popękane ciasteczka orzechowe

Jako, że Święta tuż tuż w mojej kuchni unoszą się pyszne zapachy suszonych owoców, orzechów i cynamonu. W tym roku postanowiłam nie piec pierniczków, ale zamiast nich różne ciasteczka na bazie orzechów. Pierwszymi z nich są te kruche ciastka orzechowe w cukrze pudrze z cukru trzcinowego. Zapraszam!


SKŁADNIKI:

- 150 g mielonych orzechów włoskich
- 50 g mąki tortowej
- 25 g miękkiego masła
- jajko
- łyżka soku z cytryny/limonki
- 3 łyżki cukru pudru trzcinowego
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżka kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- dodatkowo: cukier puder trzcinowy do obtaczania ciastek

PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszamy suche składniki, dodajemy mokre i ugniatamy ciasto. Ciasto w misce wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Po tym czasie z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze pudrze i lekko spłaszczamy. Układamy na blasze i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C. W trakcie pieczenia ciasteczka popękają, a dzięki posypce z cukru pudru nabiorą ciekawego wyglądu. Smacznego! 






Wigilia 2013

9 komentarzy:

  1. świetne ciacha!:) orzechowe, popękane i wydają się być miękkie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają jak pierniczki :P

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają jak pierniczki ;D ale są cudowne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają kusząco. W tym roku zapanowała jakaś epidemia nie pieczenia pierników. Wszyscy pieką ciastka wszelakie tylko nie pierniki. I bardzo dobrze. Odmiana jest zawsze dobra. Pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczne! Zdrowych i Spokojnych Świąt życzę :)!

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszności! dziękuję za udział w akcji! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wyszły fantastycznie! nic tylko jeść ;) pozdrawiam i również życzę wesołych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  8. Fatalny przepis .Upieklam i mysle,ze proporcje sa pomylone. Cos pomyslowdawczyni nie dokladnie przepis opisala,nie tylko ilosci ale zapomniala o czasie pieczenia.Trzeba zmodyfikowac,bo szkoda pieniedzy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi przykro, że Pani nie wyszły... czasem tak bywa. Moje upiekły się idealne, były chrupiące i lekko mokre w środku. Niestety nie jestem pomysłodawczynią tegoż przepisu, nad zdjęciem jest link do inspiracji. Przepis pochodzi z blogu http://oreganoicynamon.blogspot.com/2013/01/ciasteczka-orzechowe.html i osobiście nie mam mu nic do zarzucenia... Pozdrawiam

      Usuń