Translate

środa, 6 marca 2013

Zapiekanka z ziemniaków i kiełbasy

To jedna z moich ulubionych zapiekanek. Przygotowuje się ją prosto i szybko. W zasadzie wszystkie składniki mam zawsze w domu stąd dość często gości na naszym stole. Smakiem troszkę przypomina danie z kociołka, które uwielbiamy robić latem. Zapraszam po przepis :)

SKŁADNIKI:

- 600 g obranych ziemniaków
- 350 g kiełbasy
- cebula
- puszka krojonych pomidorów
- 200ml kwaśnej śmietany 30%
- 50 g startego sera
- sól, pieprz, tymianek, papryka słodka Prymat
- olej

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki kroimy na cienkie talarki. Kiełbasę i cebulę pokrojone w półksiężyce podsmażamy na patelni z łyżką oleju. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami zimniaki i kiełbasę. Zawartość puszki mieszamy ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem oraz papryką. Zalewamy sosem zapiekankę, a wierzch posypujemy serem. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180*C przez 1 godzinę aż ziemniaki zmiękną. Smacznego!

30 komentarzy:

  1. Zapiekanki uwielbia mój J.
    Ale i ja patrzę na Twoją łakomym okiem...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej jak pysznie wyglada, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. ale bym zjadła taką zapiekankę...

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm.. jaka pycha! Trochę jak duszonki ale w sosie;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam zapiekanki, a ta to już w ogóle jest super prosta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pycha robię podobną:) też przeważnie smażę kiełbasę i cebulkę, albo jakieś mięsiwo. A ten sos pomidorowo-śmietanowy ubóstwiam:) Nazywam ją chłopską:) a dawno nie jadłam zapiekanki ziemniaczanej, smaku mi narobiłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  7. prosta smaczna zapiekanka, mój łasuch lubi takie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. w mojej rodzinie ma bardzo wielu amatorów :) czekamy wiosny i odpalamy kociołek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapachniało latem, gdy przeczytałam kociołek. Najlepsza z niego jest kapusta :)
    Czy do takiej zapiekanki nadawałaby się właśnie kapucha?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie! Cienko poszatkować i wrzucić między ziemniaki :)

      Usuń
  10. Zapiekanka jak marzenie. A my tylko trawa i trawa. Zapisuję na przyszłość:))

    OdpowiedzUsuń
  11. jakbym tak zamiast sera żółtego dodała twaróg i np zieloną pietruszkę, koperek... mogło by być trochę staropolskie? hmmm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak :) Kiełbasa i ziemniaki pasują idealnie :)

      Usuń
  12. KWAŚNA śmietana 30% ?! Hmm.. o takowej nie słyszałam, chyba nie jest ogólnodostępna?! 30% to zwykle kremówka, 12/18/22% to kwaśne śmietany z tego co wiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak :) President Śmietana 30% jest to kwaśna śmietana, która dzięki kulturom bakterii nie jest słodka :)

      Usuń
  13. KWAŚNA śmietana 30%? Nie spotkałam się z taką, chyba nie jest ogólnodostępna?! 30% to zwykle kremówka, a kwaśna to 12/18/22%... Przepis ciekawy - dodałam zwykłam 30% śmietanę i zapiekanka w piekarniku:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wlasnie zrobilam, swietna jest!

    OdpowiedzUsuń
  15. czy zapiekamy pod przykryciem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można na początku przykryć, ale pod koniec by ser się przypiekł nalezy naczynie odkryć.

      Usuń
  16. Rewelacja! Narzeczony wniebowzięty a ja nigdy lepszej bym nie zrobiła! Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  17. idealne danie na taką pogodę jak teraz! dziś robię :)

    OdpowiedzUsuń
  18. A zamiast śmietany może być jogurt naturalny?

    OdpowiedzUsuń
  19. Czy może być jogurt naturalny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To chyba zależy od gustu. Ja bym jednak wolała śmietanę, która stworzy sos...

      Usuń
  20. cudowna właśnie się do niej przekonałam i jutro bedzie obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jest zapisana na moim kompku i moja żona wraz z dzieciakami ją uwielbiają

    OdpowiedzUsuń
  22. Jest przepysxna!

    OdpowiedzUsuń