Translate

niedziela

Makaron muszle ze szpinakiem i fetą

Próbowaliście szpinakowych muszli? Danie jest rewelacyjne. Proste i w miarę szybkie do przygotowania. Idealne na obiad, kolację, czy spotkanie ze znajomymi. Przepis pochodzi z tyłu opakowania makaronu Conchiglioni Nr 55 (muszle). Zapraszam!


SKŁADNIKI:

- 1 opakowanie makaronu Conchiglioni (muszle)
- 4 ząbki czosnku 
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 opakowanie sera feta
- 5 dużych pomidorów (dałam 2 puszki pomidorów)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki masła
- tarty ser
- sól, pieprz, zioła do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Makron ugotować al dente (musi być twardy), następnie każdą sztukę wyłożyć na płaskiej powierzchni by się nie skleił.

3 ząbki czosnku posiekać. Na patelni rozgrzać masło i na wolnym ogniu podsmażyć czosnek. Dodać rozdrobniony szpinak i podgrzewać do uzyskania gładkiej masy. Serek rozdrobnić widelcem i połączyć ze szpinakiem. Doprawić do smaku.

Pomidory obrać i pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany ząbek czosnku i pomidory. Doprawić ziołami, solą i pieprzem, chwilkę podsmażyć. Następnie wszystko wyłożyć do dużego naczynia żaroodpornego.

Każdą muszlę napełnić łyżeczką farszem i układać na sosie. Całość posypać żółtym serem. Przykryć i zapiekać ok. 15-20 min w nagrzanym piekarniku do 180*C. Smacznego!


16 komentarzy:

  1. Uwielbiam kżdy składnik jaki zawiera to danie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. No i jest pysznie! Uwielbiam to zestawienie smaków :))

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglada obłednie, musze takie zrobic :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam!:) ja robię zawsze coś a'la bolognese:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Danie prezentuje się wyśmienicie

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm.. już bym to zjadła gdyby to nie było zdjęcie :( pyyycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. coś dla mnie, lubię takie połączenia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Co jak co, ale makaron i feta idealnie komponują się ze szpinakiem :) Uwielbiam!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to racja, te zestawienie smaków zawsze będzie smakowało :)

      Usuń
  9. Super przepis, na pewno wypóbuję, zamiast fety dodam ser Bałkański(np.z lidla), troszkę delikatniejszy:)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam takie makaronowe dania :) z przyjemnością bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  11. pięknie się prezentują te muszle:D

    OdpowiedzUsuń