Translate

niedziela, 10 lutego 2013

Łatwy biszkopt

Ciasto biszkoptowe ma wiele zastosowań. Jest idealne jako baza do tortów, rolad, małych ciastek, a nawet samo posypane cukrem pudrem zadowoli nie jedno podniebienie. Dla wielu z Was może wydawać się trudne i narażone zakalcem. Jednak ten przepis jest łatwy i szybki w wykonaniu. Zapraszam!


SKŁADNIKI: (średnica 23cm)

- 4 jajka
- 1/2 szklanki krupczatki (lub mąki tortowej)
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po jednym żółtku, ciagle miksując. Cukier puder, mąki i proszek mieszamy i po troszku dodajemy do miszanej masy. Gotową przelewamy na blachę wyłożoną (tylko dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C przez 30-35 minut (nie otwierając w tym czasie drzwiczek) aż się zarumieni. Smacznego!

Rada: Biszkopt jest dość suchy, dlatego przy wykonywaniu tortu należy go nawilżyć herbatą, kawą, sokiem lub przygotowanym ponczem.


Szybkie ciasta - edycja karnawałowa

22 komentarze:

  1. Taki biszkopt jest świetny z truskawkami :),zawsze latem go robie..pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zawsze mam problem z przekrojeniem biszkoptu, ale Twój wygląda rewelacyjnie, wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Od zawsze lubię domowy biszkopt.
    Nawet sam,bez przekładania,nasączania.
    Twój łatwy jest dla wszystkich.
    Dobrze,że podałaś ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekę podobny i wszystkim smakuje. Taki biszkopta ma wiele zastosowań, ja czasem dodaje do niego drobne owoce:)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. ja nie znoszę kroić biszkoptów:P

    OdpowiedzUsuń
  6. Biszkopt wygląda fantastycznie :)
    Na pewno wypróbuję przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. z 4 jaj i taki biszkopt? No cudo!!! :)
    Ja zawsze zużywam ok 6:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie z 4 jaj :) jestem bardzo z niego zadowolona :) Jest puszysty i nie suchy :)

      Usuń
  8. Ma taki biszkpcik wiele zastosowań, Twój aż się prosi żeby wykorzystac go bardzo ambitnie, super wyglada:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dobrze jest mieć przepis na taki prosty biszkopt :) zawsze się przyda! Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń
  10. Mi nigdy nie wyrasta piękny;p

    OdpowiedzUsuń
  11. Patrz, ile kucharek tyle przepisów na biszkopt. Ja zawsze dodaję trochę oleju :) Za to nigdy nie piekłam go z krupczatki! Ale piękny wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak na 4 jaja, to pięknie Ci wyrósł! Cudo!

    OdpowiedzUsuń
  13. przepis na dobry biszkopt jest cennym przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dobry przepis, z mąka krupczatką zawsze wyjdzie pulchny:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Doskonały przepis. A możliwości jego rozwinięcia jest bez liku. Takie przepisy powinny być przypięte do lodówki w każdej kuchni. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. zaskoczyłas mnie krupczatką :)

    OdpowiedzUsuń