Ciasto biszkoptowe ma wiele zastosowań. Jest idealne jako baza do tortów, rolad, małych ciastek, a nawet samo posypane cukrem pudrem zadowoli nie jedno podniebienie. Dla wielu z Was może wydawać się trudne i narażone zakalcem. Jednak ten przepis jest łatwy i szybki w wykonaniu. Zapraszam!
SKŁADNIKI: (średnica 23cm)
- 4 jajka
- 1/2 szklanki krupczatki (lub mąki tortowej)
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po jednym żółtku, ciagle miksując. Cukier puder, mąki i proszek mieszamy i po troszku dodajemy do miszanej masy. Gotową przelewamy na blachę wyłożoną (tylko dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C przez 30-35 minut (nie otwierając w tym czasie drzwiczek) aż się zarumieni. Smacznego!
Rada: Biszkopt jest dość suchy, dlatego przy wykonywaniu tortu należy go nawilżyć herbatą, kawą, sokiem lub przygotowanym ponczem.
Taki biszkopt jest świetny z truskawkami :),zawsze latem go robie..pycha :)
OdpowiedzUsuńTakże uwielbiam z truskawkami:)
UsuńJa zawsze mam problem z przekrojeniem biszkoptu, ale Twój wygląda rewelacyjnie, wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
UsuńJa zawsze nitką spożywczą przecinam :)
UsuńPs, pięknie wyszedł
Od zawsze lubię domowy biszkopt.
OdpowiedzUsuńNawet sam,bez przekładania,nasączania.
Twój łatwy jest dla wszystkich.
Dobrze,że podałaś ten przepis.
Bardzo się cieszę, że się przyda :D
UsuńPiekę podobny i wszystkim smakuje. Taki biszkopta ma wiele zastosowań, ja czasem dodaje do niego drobne owoce:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
ja nie znoszę kroić biszkoptów:P
OdpowiedzUsuńBiszkopt wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję przepis ;)
z 4 jaj i taki biszkopt? No cudo!!! :)
OdpowiedzUsuńJa zawsze zużywam ok 6:(
Dokładnie z 4 jaj :) jestem bardzo z niego zadowolona :) Jest puszysty i nie suchy :)
UsuńMa taki biszkpcik wiele zastosowań, Twój aż się prosi żeby wykorzystac go bardzo ambitnie, super wyglada:)
OdpowiedzUsuńDobrze jest mieć przepis na taki prosty biszkopt :) zawsze się przyda! Pozdrawiam, Asia
OdpowiedzUsuńMi nigdy nie wyrasta piękny;p
OdpowiedzUsuńPatrz, ile kucharek tyle przepisów na biszkopt. Ja zawsze dodaję trochę oleju :) Za to nigdy nie piekłam go z krupczatki! Ale piękny wyszedł :)
OdpowiedzUsuńwspaniale wyszedł :)
OdpowiedzUsuńJak na 4 jaja, to pięknie Ci wyrósł! Cudo!
OdpowiedzUsuńprzepis na dobry biszkopt jest cennym przepisem :)
OdpowiedzUsuńDobry przepis, z mąka krupczatką zawsze wyjdzie pulchny:)
OdpowiedzUsuńDoskonały przepis. A możliwości jego rozwinięcia jest bez liku. Takie przepisy powinny być przypięte do lodówki w każdej kuchni. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńzaskoczyłas mnie krupczatką :)
OdpowiedzUsuń