Translate

wtorek, 20 listopada 2012

Bruschetta z pomidorami i mozzarellą

Przepis pochodzi z książki "Britain's favourite food", którą otrzymałam od przyjaciółki zza wielkiej wody :) W książce jest tak wiele smacznych przepisów, że aż ciężko się im oprzeć nawet oglądając kartkę za kartką. Bruschetta to świetna propozycja na wieczory ze znajomymi, można przygotować je wspólnie, będzie zabawniej. Zapraszam! :)


SKŁADNIKI: (dla 4 osób)

- duża wiejska bagietka lub ciabatta (trzeba wyliczyć by wystarczyło na daną ilość osób)
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka siekanej bazylii
- 4 duże pomidory
- łyżka koncentratu pomidorowego /ja pominęłam
- 8 przekrojonych na pół czarnych oliwek
- 55g mozzarelli (u mnie z zalewy)
- sól i pieprz
- świeża bazylia do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Nagrzej piekarnik, pieczywo przekrój na 8 równych części. Lekko podpiecz je w piekarniku. Masło utrzyj z przeciśniętym czosnkiem i posiekaną bazylią, posmaruj nim podpieczone pieczywo. Umyte pomidory pokrój w kostkę, podsmaż je z koncentratem na łyżce oliwy i dopraw solą i pieprzem (ja dodatkowo dodałam czosnek i bazylię). Teraz pomidory wyłóż na pieczywo. Na każdej części połóż połowę oliwki i plasterek mozzarelli. Podpiecz 1-2 min w piekarniku na górnej półce aż ser się rozpuści. Udekoruj bazylią, smacznego!

My dodatkowo dodaliśmy po plasterku kiełbasy chorizo.


14 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie dania szczególnie na kolację.

    A tak przy okazji zapraszam do mojego konkursu śniadaniowego - trwa do końca listopada.

    OdpowiedzUsuń
  2. mozzarella i pomidory to zawsze udany duet!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmmm ależ narobiłaś mi smaczka tymi fotkami, super! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mozzarella i pomidory - kto mógłby tego nie lubić? :) Pyszna wariacja.

    OdpowiedzUsuń
  5. mój mąz to uwielbiam, często robie taką kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja właśnie przed obiadem,a Ty mi smaku narobiłaś i trochę plany pokrzyżowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie to apetyczne :)
    Jutro mój mąż musi kupić mozzarelle i do roboty :)
    dam znać jak wyszło pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo sie ciesze, ze ksiazka poszla w ruch i mam nadzieje zobaczyc jeszcze wiele przepisow na Twoim blogu! Bruschetta z ta roztopiona mozzarella wyglada zabojczo!

    OdpowiedzUsuń
  9. mmm ale pyszności z pewnością zrobię na jutrzejszy wieczór niestety bez opcji oliwek, od lat nie potrafię się do nich przekonać nie wiem czemu

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie przekąski są najsmaczniejsze :)!

    OdpowiedzUsuń