Translate

środa, 24 października 2012

Pizza z szynką parmeńską i rukolą

To nasza ulubiona pizza - na cienkim cieście z dodatkiem mąki żytniej, z dużą ilością mozzarelli, szynki i dla zdrowia z pyszną rukolą. Dla smaku Tabasco. To przepis na najlepsze ciasto na pizzę - wychodzi wyśmienite :) Zapraszam!


Pokaż swoją pizzę z TABASCO®

SKŁADNIKI: (na 2 okrągłe pizze)
Ciasto:
- 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 300 g mąki pszennej
- 30 g drożdży
- 4 łyżki oliwy
- ok. szklanka ciepłej wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru

Na wierzch: (na 1 pizzę - drugą robię zazwyczaj inną)
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- kulka mozzarelli
- garść startego żółtego sera
- sos Tabasco
- garść rukoli
- sos do pizzy (używam doprawionej passaty)
- oregano

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: z podanych składników zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto. Przykrywamy je szmatką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - do godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół i z każdej części formujemy koła. Wykładamy je na blasze z papierem do pieczenia. Spody smarujemy sosem, posypujemy serem żółtym i układamy plastry mozzarelli. Na to szynka (ja swoją kroję na mniejsze kawałki), oregano i Tabasco do smaku. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220/230*C na drugiej od dołu półce ok. 10 - 15 min aż się zarumieni od spodu.

Podajemy z rucolą i Tabasco. Smacznego!

15 komentarzy:

  1. I właśnie taka powinna być pizza - na cienkim cieście, bez przeładowania składnikami :D Brawo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, musi być pyszna. :) Domowa zawsze najlepsza!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, zjadłabym taką pizzę *.* uwielbiam domową na cienkim!

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowa pizza zawsze najlepsza! Do tego takie składniki to już w ogóle

    OdpowiedzUsuń
  5. Polałabym tylko ketchupem i sosem czosnkowym i mogę wcinać:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ależ smakowite zdjęcia... i ta rukola! idealne zestawienie jak dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pizza wygląda (i pewnie też smakuje) wspaniale. Ale jedna rzecz mnie zastanawia - ja z reguły na dwie cienkie pizze (30 cm średnicy każda) zużywam 250g mąki, nie 500... Czy aby na pewno podałaś dobre proporcje? Bo jeśli tak, to muszą chyba grube wychodzić... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej dobre, aczkolwiek moje pizze mają więcej niż 30 cm średnicy. Nie robię ich z linijką, są tak duże na ile pozwala na to blacha do pieca :)

      Usuń
  8. Domowa najlepsza i najzdrowsza ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. domowa pizza o tak! Z szynką parmeńską i rukolą to jedna z moich ulubionych opcji!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam rukolę! Też robię pizzę na cieniutkim cieście, z prosciutto i za względu właśnie na rukolę dodaję albo wędzony albo zwykły radamer ze Spomleku (czyli żółta Serenada), bo on też jest trochę orzechowy. Do tego delikatny sos czosnkowy, dobre wino i wieczór będzie rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń