Translate

czwartek, 21 czerwca 2012

Pszenne bułeczki - w sam raz na śniadanie

Bułeczki są pyyyszne, lekko słodkawe i chrupiące. Jak dla mnie najlepsze z samym masłem. Zniknęły bardzo szybciutko, więc domyślam się, że wieczorem powstanie kolejna porcja :)
Przepis pochodzi z Oregano & cynamon


SKŁADNIKI:

- 300 ml ciepłej wody
- 500 gr mąki
 - łyżka miodu
- dwie łyżki oliwy z oliwek
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
- czubata łyżka miękkiego masła
- opakowanie suchych drożdży (7 gr)


PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki łączymy za pomocą maszyny, miksera, bądź rąk - jak w moim przypadku. Następnie formujemy okrągłe bułeczki i układamy na blasze wysypanej lekko mąką i zostawiamy 30 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie bułeczki nacinamy nożem i pieczemy w nagrzanym piekarniku (ok.160C) 20 - 30 min. aż bułeczki pięknie się zarumienią. 

Moje niestety "zgubiły" nacięcie noża, ale już wiem dlaczego. Nacięcie musi być głebokie, by w czasie gdy bułeczki rosną się nie zlało. Ale człowiek uczy się na własnych błedach, więc następne będą idealne :)








2 komentarze: