Translate

sobota, 23 czerwca 2012

Tortilla z panierowanym filetem z kurczaka

Zawsze w domu mam paczkę tortilli (wrap'ów). Mają szerokie zastosowanie, więc kiedy nie ma czasu na myślenie "co dziś na obiad" wyciągam co mam w lodówce i zawijam w placuszki. Są na prawdę pycha!


SKŁADNIKI (na 3 tortille):

- 3 gotowe placki tortille
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- olej do smażenia
- majonez i/lub inne ulubione sosy
- warzywa (pomidor, papryka, cebula, sałata)
- 3 plastry sera żółtego
- sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Filet myjemy, osuszamy i dzielimy na małe kotleciki. Przyprawiamy solą i pieprzem, następnie panierujemy (opcjonalnie) i złocimy na oleju. Wykładamy je na papierowy ręcznik, by ociekły z tłuszczu. 




Warzywa przygotowujemy na talerzu, u mnie to: papryki pokrojone w paski, pomidor, sałata lodowa, cebula i ser żółty.



Placuszki podgrzewamy w worku w mikrofalówce by zmiękły (ok. 30 sekund) lub jak w moim przypadku pojedynczo podgrzewamy z obu stron na suchej patelni. Gdy tortilla jest ciepła, staje się elastyczniejsza. Teraz z jednej strony smarujemy ją majonezem i bardziej z prawej strony układamy warzywa i kotleciki (jak na zdjęciu). 


Następnie robimy zakładki z góry oraz dołu i delikatnie rolujemy. Tortillę można przeciąć na pół lub zacząć jeść po zrolowaniu. Smacznego!





1 komentarz:

  1. Po cholerę taki przepis gdzie sos i panierkę mamy sami wybrać? Za bardzo twórcze to to nie jest... I niepomocne.

    OdpowiedzUsuń