Translate

sobota, 17 października 2015

Sos a'la Big Mac

Dziś chciałabym Wam przekazać przepis na sos do burgerów, który smakuje całkiem podobnie jak ten z dobrze znanych Wam restauracji fast food. Sos wspaniale komponuje się z burgerami, ale z powodzeniem można go podać jako dip do warzyw, czy jako dodatek do kanapek. Zapraszam!


SKŁADNIKI:
  • 1/2 cebuli
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 4 łyżki gęstego majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego (można go zastąpić odrobiną sosu sojowego)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego
  • 1 łyżeczka keczupu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
PRZYGOTOWANIE:

Cebulę i ogórka kroimy w bardzo drobną kosteczkę. W miseczce łączymy wszystkie składniki wraz z pokrojonymi warzywami. Jeśli sos będzie zbyt doprawiony, możemy dodać łyżeczkę majonezu. Sos chłodzimy pół godziny w lodówce, by składniki się "przegryzły" i już :) Smacznego!


9 komentarzy:

  1. bardzo lubię ten sos z big maca :) choć w samym mac donaldzie nie jadłam już wieki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uhh...ten majonez gęsty!! :P

    OdpowiedzUsuń
  3. mamo... domowe burgery <3
    a do tego ten sos<3

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakiś czas temu przekonałem się, że do Big Mac'a świetnie pasują wszelkie słodkie sosy. Może jest to spowodowane moimi preferencjami kulinarnymi jednak o wiele bardziej wolę taki sos z awokado na przykład niż klasyczny, podawany w większości restauracji.

    OdpowiedzUsuń