Dziś chciałabym Wam przekazać przepis na sos do burgerów, który smakuje całkiem podobnie jak ten z dobrze znanych Wam restauracji fast food. Sos wspaniale komponuje się z burgerami, ale z powodzeniem można go podać jako dip do warzyw, czy jako dodatek do kanapek. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 1/2 cebuli
- 2-3 ogórki konserwowe
- 4 łyżki gęstego majonezu
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 1 łyżeczka sosu ostrygowego (można go zastąpić odrobiną sosu sojowego)
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego
- 1 łyżeczka keczupu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
Cebulę i ogórka kroimy w bardzo drobną kosteczkę. W miseczce łączymy wszystkie składniki wraz z pokrojonymi warzywami. Jeśli sos będzie zbyt doprawiony, możemy dodać łyżeczkę majonezu. Sos chłodzimy pół godziny w lodówce, by składniki się "przegryzły" i już :) Smacznego!
bardzo lubię ten sos z big maca :) choć w samym mac donaldzie nie jadłam już wieki.
OdpowiedzUsuńCiekaw jestem efektu :D
OdpowiedzUsuńBig Sos! :)
OdpowiedzUsuńUhh...ten majonez gęsty!! :P
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten sos do burgera :)
OdpowiedzUsuńcudny sos! idealny do burgerów :)
OdpowiedzUsuńmamo... domowe burgery <3
OdpowiedzUsuńa do tego ten sos<3
Nie znałam tego sosu :)
OdpowiedzUsuńJakiś czas temu przekonałem się, że do Big Mac'a świetnie pasują wszelkie słodkie sosy. Może jest to spowodowane moimi preferencjami kulinarnymi jednak o wiele bardziej wolę taki sos z awokado na przykład niż klasyczny, podawany w większości restauracji.
OdpowiedzUsuń