Moją propozycją na jutrzejszy obiad jest pyszna, świeżutka rybka z pieczonymi ziemniakami i pomidorkami koktajlowymi. Danie przygotowuje się błyskawicznie, a smakuje wybornie. Pstrągi, które widzicie przygotowałam w formie samych tuszek ponieważ widok całej ryby na talerzu wyzwala u mnie skrajne emocje... też tak macie? Na szczęście, smaku to nie zmienia :) Zapraszam!
- 2 świeże pstrągi
- 4 obrane ziemniaki
- 2 łyżki masła
- 2-3 gałązki koperku
- sól, pieprz, sok z cytryny
- 4 cienkie plasterki cytryny
- 4-5 obrane ziemniaki
- garść pomidorków koktajlowych
- pół papryczki chilli
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 3-4 gałązki natki pietruszki (można użyć suszonej)
- łyżeczka tymianku
Ziemniaki kroimy w cząstki, cebulę w piórka, a chilli i czosnek w plasterki. Wszystko razem mieszamy wraz z pomidorkami, posiekaną natką pietruszki, tymiankiem i oliwą. Przekładamy warzywa do naczynia żaroodpornego i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190-200 stopni C przez ok. 30 minut.
Pstrągi myjemy, oczyszczamy, nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Miękkie masło łączymy z posiekanym koperkiem i nacieramy nim ryby od środka. Na końcu do każdej ryby wkładamy po dwa plasterki cytryny.
Gdy ziemniaki zaczną się rumienić, układamy na nich ryby i zapiekamy przez 15-17 minut. Ryba po tym czasie będzie soczysta i delikatna. Smacznego!
Wygląda przesmacznie!
OdpowiedzUsuńo ja.. ale zapachniało! :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie!
Uwielbiam pstrąga, a najbardziej lubię go z patyka z ogniska :)
OdpowiedzUsuńPyszny pstrąg :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryby ! I mam to szczęście, że mój tata maniakalnie je łowi :)
OdpowiedzUsuńpyszna rybka :) obiad który robi się sam i jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńa co tuszek - też tak robię :)
Marzenie ^^
OdpowiedzUsuń