Translate

sobota, 31 października 2015

Najlepszy murzynek

Murzynek to ciasto, które chyba każdy z nas pamięta z dzieciństwa. Niby zwykłe ciasto, nic specjalnego, a jednak bardzo często je piekę. Uwielbiam go za jego smak - mocno kakaowy, wilgotny, a dzięki lukrowej polewie idealnie słodki. Jest prosty w przygotowaniu, więc każdy sobie z nim poradzi. Idealny do niedzielnej kawy, czy herbaty. Zapraszam!


SKŁADNIKI: (blacha 25x30 cm)
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 szklanki cukru
  • kostka masła
  • 4 jajka 
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 kopiate łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru wanilinowego
PRZYGOTOWANIE:

Masło, cukier, wodę i kakao rozpuścić w garnku na małym ogniu, aż składniki się połączą. Z powstałej masy odlać pół szklanki i odstawić. Do ostudzonej masy z garnka dodawać po troszku żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym, całość zmiksować do połączenia się składników. Białka ubić na sztywno i na końcu delikatnie połączyć je z ciastem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na nią ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 45 minut do suchego patyczka.
Na jeszcze ciepłe ciasto rozprowadzić odłożoną w szklance masę, która po wystygnięciu utworzy lukier. Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Klasyczny murzynek, najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. po prostu pyszna klasyka! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto dzieciństwa, to prawda! :)
    Puszyste, czekoladowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Teraz wszędzie brownie króluje, a stary poczciwy murzynek idzie w zapomnienie;-) Mój mąż właśnie ostatnio rzucił hasło, żeby upiec murzynka:-) I mam przepis :-)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie! Mam nadzieję, że nasz poczciwy murzynek wróci do łask :)

      Usuń
  5. uwielbiam murzynka - przepyszne ciasto. Twój wygląda naprawdę smakowicie ; )

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierwsze ,jakie mnie nie zawodziło,gdy piekłam jako nastolatka.Pycha.

    OdpowiedzUsuń