Proponowane dzisiaj curry to moje ulubione danie jednogarnkowe. Każdy wie, że dania jednogarnkowe wiążą się z mniejszą ilością pracy i co najważniejsze sprzątania - a to zdecydowanie wpływa na moje zadowolenie z posiłku :) Kurczak z batatami i selerem naciowym w kremowym sosie curry to poezja smaków. Danie jest delikatnie pikantne, bardzo aromatyczne i sycące. Smakuje nawet tym, którzy twierdzą, że curry nie lubią. Spróbujcie sami!
SKŁADNIKI:
- podwójna pierś z kurczaka
- marynata do mięsa: 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, ząbek czosnku, suszona papryczka chilli, łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2-3 gałązki selera naciowego
- 1 średni batat (słodki ziemniak)
- puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki oliwy
- przyprawy: po 1 łyżeczce kurkumy, curry, zmielonej kolendry, przyprawy 5 smaków
- dodatkowo: świeża kolendra lub pietruszka do przystrojenia oraz ugotowany ryż
Przygotowujemy marynatę do kurczaka: czosnek i chilli drobno siekamy, dodajemy imbir oraz oliwę, wszystko dokładnie mieszamy. Mięso kroimy w kostkę, zalewamy marynatą i odkładamy na co najmniej pół godziny.
Podane w przepisie przyprawy wsypujemy do moździerza i ucieramy na gładki proszek. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, szklimy na niej pokrojoną w kosteczkę cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy przyprawy i smażymy na bardzo słabym ogniu ok. 2 minuty, aż mieszanka zacznie intensywnie pachnieć.
Batata myjemy i obieramy, kroimy go w kosteczkę, a selera w 0,5 cm plasterki. Na patelnię dodajemy kurczaka chwilę smażąc, a gdy mięso się zetnie dodajemy warzywa (batat, seler, pomidory). Doprowadzamy sos do wrzenia po czym dodajemy mleko kokosowe. Całość gotujemy jeszcze ok. 10 min i doprawiamy solą i pieprzem (ewentualnie cukrem trzcinowym). Podajemy z ryżem, posypane liśćmi kolendry lub pietruszki. Smacznego!
ahhh.. tyle razy zabieram się za tworzenie curry i jakoś nigdy nie mogę się zebrać :(
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, bardzo sycące i ciepłe ;)
O tak! Jest idealne na e coraz zimniejsze dni. Zachęcam do przygotowania :D
UsuńNigdy nie używałam w swojej kuchni batatów, ale chyba się przełamię - danie bardzo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bataty, do curry pasują idealnie! Pięknie wygląda, wpraszam się na obiad :D
OdpowiedzUsuńBardzo jestem ciekawa smaku curry z batatami. Może ominęłabym selera, ale reszta mi pasuje:-)
OdpowiedzUsuńPyszne curry :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe i aromatyczne danie :)
OdpowiedzUsuń