Dzisiaj chciałabym Wam polecić przepis na sos tatarski, który najbardziej przypadł mi do gustu. Wspaniale smakuje jako dodatek do jajek, ryb, a także na kanapkach. U nas nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole!
SKŁADNIKI:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 10 dużych pieczarek marynowanych
- 6 średnich ogórków konserwowych
- 7 kaparów marynowanych
- 1 łyżeczka dobrego chrzanu tartego
- 2 duże łyżki ulubionego majonezu
- 2 duże łyżki śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
Jajka obieramy ze skorupek, oddzielamy białka od żółtek. Pieczarki, ogórki, kapary i białka kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Żółtka ucieramy z chrzanem, dodajemy majonez i śmietanę. Sos mieszamy do połączenia się składników. Teraz dodajemy do niego pokrojone w kostkę warzywa oraz białka i dobrze mieszamy. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli chcemy by sos był bardziej płynny, możemy dodać według uznania więcej majonezu. By sos zaostrzyć można do niego dodać drobno pokrojoną cebulkę, ale to już co kto lubi. Smacznego!
Uwielbiam go nie tylko na święta. Wesołych Świąt :)
OdpowiedzUsuńu mnie powstaje coś na kształt tego sosu, jednak nie wszystko takie samo :)
OdpowiedzUsuńIdealny zapewne do kanapek i na Święta, zgadzam się z Tobą!
Uwielbiam ten sos ! :)
OdpowiedzUsuńja również go uwielbiam :) obowiązkowa pozycja :)
OdpowiedzUsuńSuper sosik robiłam bardzo podobny :)
OdpowiedzUsuńZ tymi pieknymi kolorami jajek prezentuje sie wybornie!
OdpowiedzUsuńBardzo go lubię!
OdpowiedzUsuńuwielbiam sos tatarski. do jajek - idealny. i nie tylko ; )
OdpowiedzUsuńświetny, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń