Jeśli miałabym określić jednym słowem te ciasto pewnie powiedziałabym, że jest genialne. Słodycz orzechowego kremu przełamują słone krakersy, które z dwoma orzechowymi blatami tworzą wspólną, pyszną całość. Ciasto nie wymaga talentu cukierniczego (którego zresztą nie mam). Robi się je przyjemnie, a jeszcze przyjemniej zjada. Idealne na specjalną okazję (było moim ciastem urodzinowym). Ale polecam je do weekendowej, relaksującej kawy. Zapraszam!
Przepis pochodzi z bloga coolinarny
SKŁADNIKI: (na dużą blachę)
Ciasto:
- 6 jajek
- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
- 4 łyżki bułki tartej
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich + 0,5 szklanki mleka
- 300 g masła (1,5 kostki)
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 0,5 litra mleka
- 1 szklanka cukru
- 0,25 szklanki likieru mlecznego (może być kawowy, orzechowy, czekoladowy)
Dodatkowo:
- 2 paczki słonych krakersów
- starta czekolada do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
Orzechy mieszamy w misce z bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Do osobnych misek oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli), następnie dodajemy do nich stopniowo żółtka i cukier ubijając na kremową masę. Zmniejszyć obroty do minimum i dodać do masy orzechy, miksując tylko do momentu wymieszania się. Teraz masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy łyżkę kakao i mieszamy, a do drugiej łyżkę mąki i również mieszamy. Ciasta wykładamy na dwie osobne, duże blachy wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175C przez 20 minut. Studzimy.
Krem:
Orzechy zalać w garnku połową szklanki mleka, gotować aż masa zgęstnieje ciągle mieszając, wystudzić. W połowie szklanki mleka (z tego pół litra) rozpuścić mąki, cukier i żółtka. Pozostałe mleko zagotować po czym dodać mieszankę mąk (tak jak przygotowuje się budyń) ciągle mieszając. Pod koniec dodać papkę orzechową, wymieszać i ostudzić. Po ostudzeniu dodać likier.
Masło utrzeć na puch, dodać do niego masę orzechową i dokładnie wymieszać.
Na blasze układać kolejno: ciemny biszkopt, masa, krakersy, masa, krakersy, masa, jasny biszkopt, masa, starta czekolada.
Ciasto schłodzić w lodówce (najlepiej przez noc). Smacznego!
to musi być wyjątkowe ciacho.. <3 dla mnie bomba!
OdpowiedzUsuńpo prostu urodzinową rozpustę miałaś :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam orzechowe kremy! Ciasto idealne :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńPoproszę teraz kawałek do kawy...
Mmm, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze życzenia :)
wow, co za ciacho! kocham słodko-słone połączenia :)
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto :)
OdpowiedzUsuńWitam :) Jakie wymiary blachy są na to ciasto ?
OdpowiedzUsuńz góry dziękuję za odpowiedź
Witam, wydaje mi się, że duża, tradycyjna blacha ma wymiar 25 x 36 cm. Niestety jestem w pracy, więc nie mogę jej dokładnie zmierzyć. Pozdrawiam :)
UsuńDzień dobry :) w jaki sposób mogę zastąpić likier? (ciasto będzie jedzone przez dzieci)
OdpowiedzUsuńLikier można pominąć bądź dodać troszkę kawy
Usuń