Dziś podzielę się z Wami moim ulubionym sposobem na przygotowanie gulaszu. Gulasz to danie bardzo rozgrzewające i syte - w sam raz na aurę panującą za oknem. Można go dowolnie modyfikować np. dodając paprykę, czy inne warzywa. Sos zagęścić śmietaną, lub mięso po obsmażeniu podlać winem. Zapraszam!
- 1/2 kg łopatki wieprzowej
- 1 marchewka
- 2 gałązki selera naciowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę (ja dodatkowo oczyszczam ją z całego tłuszczu). Mięso przekładamy do miski, przyprawiamy, dodajemy łyżkę oleju i mieszamy. Odkładamy na godzinę do lodówki. Warzywa myjemy i obieramy. Marchewkę, seler oraz cebulę kroimy w półksiężyce, czosnek siekamy. Na gorącej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso i mocno obsmażamy. Teraz dodajemy cebulę, czosnek oraz marchewkę. Po minucie dodajemy seler i chwilkę smażymy. Na patelnię wlewamy bulion, przykrywamy i dusimy aż do miękkości. Sos ewentualnie przyprawiamy wg gustu i/lub zagęszczamy śmietaną. Gulasz podajemy z kaszą lub ziemniakami. Smacznego!
aż się głodna zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńbardziej taka zupa, prawda? U mnie w domu się tego nie przygotowuje, a szkoda.. taki dobry kawał mięcha zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńMożna mięcho jeść osobno. Jednak ja podrabiam sos śmietaną i podaję na kaszy wraz z ogórkiem kiszonym. Poezja smaków :)
UsuńDobry gulasz na chłody jest najlepszy. Dziś na obiad zrobiłam go z kaszą gryczaną. Ja swój zagęszczam śmietaną a jak zostaje, to robię z niego zupę gulaszową:))
Usuńgdy zimno idealny do rozgrzania się:)
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie wygląda ten gulasz!
OdpowiedzUsuńale po co mięso pozbawiać tłuszczu - tłuszcz jest nośnikiem smaku i wbrew błędnym stereotypom jest bardzo pożyteczny dla układu krwionośnego (trzeba ograniczyć węglowodany)
OdpowiedzUsuńzrobiłam, zjedliśmy ze smakiem i bardzo dziękuję za fajny przepis!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, Krista
Cieszę się, że smakował :) pozdrawiam!
Usuńwygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuń