Jeśli znudziły się Wam kiełbaski z grilla zachęcam do wypróbowania pomysłu na kaszankę lub krupnioka z grilla w kapuście kiszonej i cebulce. Smakują rewelacyjne, a przekona się o tym każdy kto tylko spróbuje. Zapraszam!
SKŁADNIKI: (ilość dowolna)
- kaszanka lub krupnioki
- kapusta kiszona
- cebula
- sól, pieprz
- folia aluminiowa
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę odciskamy z wody, a cebulkę obieramy i kroimy w piórka. Z folii urywamy dość duże arkusze. Na każdym z nich układamy (jak na zdjęciu poniżej) :
- kapustę kiszoną
- kilka piórek cebuli
- lekko doprawiamy
- kaszankę/krupnioka
- kapustę kiszoną
- cebulkę
- doprawiamy
Wszystko dokładnie zawijamy i grillujemy aż kapusta i cebulka zmiękną. Smacznego!
ja robię bez kapusty, a kaszankę uwielbiam:) często smażoną z cebulką robię:)
OdpowiedzUsuńDAJ JEDNA:)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglada :)
Przy najbliższej okazji (jak pogoda sie poprawi) wypróbuję ten przepis:)
OdpowiedzUsuńOoo.. Juz drugi taki przepis widze, wyglada genialnie:)
OdpowiedzUsuńA mniej wiecej ile czasu potrzebuje? Około godziny?
Mniej więcej pół godziny, ale to zależy od temperatury ognia :) Polecam, są pyszne :)
Usuńjeszcze w takiej odsłonie nie jadłam, ale podoba mi się to połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńPrzepis idealny na tak zwane łono przyrody. Niestety łono coś miewa humory. Czekam na chwilę bez wody z nieba i zaserwuję gościom twoją kaszankę. Brzmi i wygląda obłędnie. Pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńW PIEKARNIKU TEŻ MOŻNA...
Usuńten dodatek kapusty do kaszanki genialny pomysł, chętnie wykorzystam przy najbliższym grillowaniu :)
OdpowiedzUsuńciekawa propozycja :) mniam :)
OdpowiedzUsuńSmakowita propozycja :)!
OdpowiedzUsuńPróbowałam twój przepis i wszystkim smakowało, mało wszyscy byli zachwyceni:) niepowtarzalny smak:) gorąco polecam:) pozdrawiam i życzę miłego dnia:)
OdpowiedzUsuńojej, nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam kaszankę :) ale za pomysł dziękuję na pewno wykorzystam!
OdpowiedzUsuńWitam! Czym doprawić? Jakich przypraw użyć?
OdpowiedzUsuńJa doprawiam pieprzem i lekki solę, tylko :)
UsuńSmakowity przepis :) polecam go również do żymloków ( bułczanki), kaszanka i krupniok to to samo ;)
OdpowiedzUsuńA kapuste moczymy wczesniej w wodzie czy nie?
OdpowiedzUsuńNie, używamy kapusty kiszonej prosto z beczki (lub sklepu) :)
OdpowiedzUsuńCzy można użyć młodej kiszonej kapusty ?
OdpowiedzUsuń/
Pewnie! Będzie szybciej miękka! :)
UsuńJa najpierw podsmażyłam kapustę z cebulka na patelni i wtedy do folii z krupnioczkiem na grila. Wyszła mi znacznie lepsza
OdpowiedzUsuńpolecam pycha :) tylko prze cięłam wzdłuż tak na 1/2 głębokości tam troszkę wepchnełam kapusty i dużą górkę na wierzch, sporo pieprzu i mocno zawinąć, koło 40 min, najlepiej jedną na test wyciągnąć czy kapusta zmiękła. Smacznego :)
OdpowiedzUsuńDobrze jest też przed położeniem usunąć z kaszanki flak. Nie wpływa na smak a wygodniej sie konsumuje:)
OdpowiedzUsuńDziś będzie na obiad.
OdpowiedzUsuńWitam a czy mogę przygotować go dzień wcześniej?
OdpowiedzUsuńOczywiście. Ważne by przechowywać je w lodówce.
UsuńDobrze jest też przed położeniem usunąć z kaszanki flak, wtedy kaszanka bardziej przejdzie smakami kapusty i cebuli , no i oczywiście dużo wygodniej się zjada. Osłonka z flaka się nie ciągnie. Robię tak od wielu lat.Zimą przygotowuję taką w piekarniku, tylko wtedy nie używam alu folii tylko foremek.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Dobrze jest też przed położeniem usunąć z kaszanki flak, wtedy kaszanka bardziej przejdzie smakami kapusty i cebuli , no i oczywiście dużo wygodniej się zjada. Osłonka z flaka się nie ciągnie. Robię tak od wielu lat.Zimą przygotowuję taką w piekarniku, tylko wtedy nie używam alu folii tylko foremek.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam