Zdarzają się dni kiedy zostaje nam sporo chleba. By go nie zmarnować polecam sposób na szybkie zapiekanki z pieczarkami, szynką i serem. Są pyszne. Idealne na niezapowiedzianą wizytę gości. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- pół bochenka chleba
- 450 g pieczarek
- duża ceula
- kilka plasterków szynki
- ser (mogą być różne rodzaje jak u mnie)
- olej
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki i cebulkę kroimy, podsmażamy na oleju. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Szynkę kroimy w paseczki, ser trzemy lub kroimy w małe plasterki, a chleb kroimy na kromki. Na każdej kromce układamy porcję pieczarek, kilka pasków szynki i opruszamy serem. Kromki wykładamy na dużej blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C aż ser się roztopi. Podajemy z ulubionymi sosami lub keczupem. Smacznego!
Pyszności!
OdpowiedzUsuńWieki nie jadłam.
tez takie robie w domu i znikaja z talerza w szybkim tempie :)
OdpowiedzUsuńmmm wyglądają przepysznie! ;)
OdpowiedzUsuńMasz absolutną rację, co do pieczywa. Wykorzystać podsuszone kromki to żadna filozofia. Ale dobrze jest mieć podpowiedź. Taką jak twoja. Z gorącą herbatą z cytryna taka kolacja to marzenie. Gratuluję prostego pomysłu:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam:) robię podobnie:) i takie pieczywo zjemy ze smakiem, a tak to by się niestety wyrzuciło:(
OdpowiedzUsuńMniam :D Uwielbiam takie zapiekanki! Ale mi narobiłaś apetytu :)
OdpowiedzUsuńOj jak ja dawno nie jadłam takich zapiekanek:)
OdpowiedzUsuńWpraszam się do Ciebie na takie jedzonko! Moje smaki!;)
OdpowiedzUsuńno faktycznie-szybciutkie;)
OdpowiedzUsuńZawsze robiłam z bułek, ale chleb to też fajna alternatywa no i ładnie się prezentuje;))
Pieczarek nie lubię :) ale ogólnie lubię różnego rodzaju zapiekanki, są banalne w przygotowaniu i bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńJa mogłabym jeść takie zapiekanki codziennie ;) Uwielbiam z dodatkiem chilli :)
OdpowiedzUsuńJa też czasem podobnie ratuję pieczywo :)
OdpowiedzUsuńPychota!
OdpowiedzUsuńŚWIETNE! na pewno zrobię :D
OdpowiedzUsuńJa na kromkę posmarowanego pieczywa nakladam jajka zmieszane z żółtym serem , na to starte drobno na tarce pieczarki a następnie posypuje serem. Zapiekam. Pychota
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł! :)
UsuńPycha, dzis robie na kolacje.Juz nie moge sie doczekac.:)
OdpowiedzUsuńSmacznego!
UsuńZajebiste. K.... jego mać! Polecam na gastrofaze.
OdpowiedzUsuń