To jedno z moich ulubionych ciast. Nie wymaga zbyt dużo pracy, jest łatwe i tanie w wykonaniu. Dzięki słodkiej śmietance nabiera wilgotności przez co jest jeszcze bardziej smaczne. Idealne do kawy czy herbaty oraz na wizytę gości. Zapraszam!
SKŁADNIKI: (przepis na dużą blachę)
- 4 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki maślanki
- 2 jaja
- mały proszek do pieczenia
Dodatkowo;
- 200g wiórek kokosu
- pół szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- pół litra słodkiej śmietanki 12%
PRZYGOTOWANIE:
W misce ubijamy jajka z cukrem, dodajemy mąkę z proszkiem i maślankę. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Kokos z cukrem i cukrem waniliowym mieszamy i równo posypujemy wierzch surowego ciasta. Pieczemy około godziny w nagrzanym piekarniku do 180*C. Upieczone i jeszcze ciepłe ciasto równomiernie polewamy śmietanką i wstawiamy do chłodniejącego piekarnika na całą noc. Smacznego!
Z przyjemnością informuję, że nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog http://studenteat.blogspot.com/2012/11/libster-blog.html
OdpowiedzUsuńBędzie mi miło, jeśli przyłączysz się do zabawy. Pozdrawiam
Bardzo mi miło! Dziękuję za nominację :D
UsuńTakie kokosowe ciacho musi być pyszne, mniam *.*
OdpowiedzUsuńo matko.. nigdy w zyciu nie jadlam takiego cudu.. musi byc przepyszne...
OdpowiedzUsuńWarte grzechu :)
UsuńAle fajny przepis, koniecznie musze wypróbować
OdpowiedzUsuńto wymieńmy się dziś ciastami o! ;) po kawałeczku ;p
OdpowiedzUsuńJestem za! To dokąd??? :)
Usuńuwielbiam kokosowe klimaty *.*
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie,że jest cudownie wilgotne i teraz zjadłabym spory kawał do kawy...
jak kokosowe to poproszę kawałek:)
OdpowiedzUsuńPorywam kawałeczek do kawki:)!
OdpowiedzUsuńBardzo proszę, pozwalam haha :)
Usuńczemu az na cala noc
OdpowiedzUsuńPonieważ wtedy naciągnie śmietankę i będzie wilgotne a nie zbite :)
UsuńIle gram ma mała torebka tego proszku do pieczenia ?
OdpowiedzUsuń8 gram
Usuńcudownie wilgotne ciasteczko z kokosem :)
OdpowiedzUsuńśmietana na ciasto zimne czy gorące
OdpowiedzUsuńNa jeszcze ciepłe ciasto
Usuńdzb... życzę spokojnych świąt
UsuńDzisiaj upieklam,uroslo wspaniale,polalam smietana z eierkoniakiem.I czekam do jutra.
OdpowiedzUsuńFajny przepis.Pozdrawiam i zdrowych swiat
wielkanocnych zycze.
Dzięki za ten przepis. Zgubiłam go dawno temu 😊 dzisiaj zakupilam maślankę i zaczęłam kopać w internetach 😊 pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńNoe trzeba czekac cala noc. Wystarczy jak ciasto ostygnie..robie to ciasto od 2003..
OdpowiedzUsuńCzy moge uzyc smietanki 30%?
OdpowiedzUsuńOczywiście :)
Usuń