Przepis ten zapożyczyłam z programu Martha 6. Od razu gdy robili go na antenie zapisywałam przepis będąc pewna, że będzie pyszny. I był! Miałam wiele obaw, ponieważ pierwszy raz smażyłam kurczaka w głębokim tłuszczu, lecz nie potrzebnie.
Cała rodzinka była zaangażowana przy przygotowywaniu obiadku - to było urocze. Polecam!
SKŁADNIKI:
- duży kurczak - poporcjowany na mniejsze kawałki
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 2 litry wody
- pół szklanki soli
- pół szklanki cukru
- mąka do panierowania
- olej do głębokiego smażenia
PRYGOTOWANIE:
Przygotowujemy solankę: wodę z solą i cukrem zagotowujemy i studzimy. W każdą część mięsa wcieramy miks przypraw (papryka, cayenne, pieprz). Wkładamy kurczaka do zimnej solanki i marynujemty w lodówce przez 24 godziny. Przed smażeniem każdy kawałek opłukujemy (wykonujemy to delikatnie), osuszamy i obtaczamy w mące. Smażymy w rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor. Ja pierwszy kawałek przekroiłam aż do kości, by sprawdzić jaki jest czas smażenia - resztę kawałków smażyłam "na oko". Smacznego!
Tak przygotowany kurczak smakuje jak z KFC. Jest bardzo soczysty w środku, dobrze doprawiony i bardzo chrupiący.
jadłam i potwierdzam jest pyszny nawet na zimno; dzięki za obiadek :)
OdpowiedzUsuńI ja dziękuję, fajnie tak wspólnie pogotować :D
UsuńDokładnie w taki sam sposób złowiłam ten przepis. Notując na gorąco z programu. I też uważam, że warto było pisać na kolanie. Pycha
OdpowiedzUsuńDokładnie, bardzo mało przepisów mam z tego programu, ale ten jest strzałem w 10!
UsuńWygląda soczyście a chrupiąco... warto wypróbować :)!
OdpowiedzUsuńPolecam z czystym sumieniem :)
UsuńPodoba mi się ciemna skorupka i jasny środek ; ) Apetycznie; )
OdpowiedzUsuńmmm zapowiada się ciekawie!
OdpowiedzUsuńooo, mój tata uwielbia te okropne kurczaczki z kfc! :D muszę mu koniecznie zrobić taką ich zdrowszą wersję! :)) super!
OdpowiedzUsuńJa już kiedyś robiłam kurczka w głębokim oleju i był najsmaczniejszy jaki jadłam. z checia wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, na pewno wypróbuję Twojej wersji.:)
OdpowiedzUsuńPiękne i smaczne białe mięsko i chrupiąca skórka :)
OdpowiedzUsuńMusi być bardzo smaczny
OdpowiedzUsuńMam zamiar wypróbować ten przepis właśnie zabieram sie do smażenia tylko boję się że w środku się nie dopiecze i będzie surowe
OdpowiedzUsuńWarto zawsze jeden kawałek wyciągnąć i naciąć nożem w celu sprawdzenia dosmażenia :) Jeśli jest nadal surowy umieścić jeszcze na klika chwil w oleju :) Mam nadzieję, że był smaczny?
Usuń