Translate

środa, 19 września 2012

Zawijany filet z kurczaka ze szpinakiem i szynką parmeńską

Nie jestem typowym mięsożercą, ale dobrze zrobionego kurczaka nie odmówię, dlatego też najczęściej jest używany w mojej kuchni. O szpinaku nie wspominając - uwielbiam! Polecam roladki, można je zrobić z szynką parmeńską lub bez - jak na zdjęciach. W naczyniu tworzy się smaczny i naturalny sosik więc nie musimy sie nim dodatkowo przejmować. Zapraszam!

SKŁADNIKI:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 250 g mrożonego szpinaku
- 100 g sera typu feta
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 plastry szynki parmeńskiej (lub innej tego typu)
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek


PRZYGOTOWANIE:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć i wszystko zeszklić na oliwie, dodać zamrożony szpinak i poddusić. Dodać pokruszoną fetę, pieprz, sól i wymieszać, ostudzić. Z 2 piersi zrobić 4 kotlety - lekko rozbić. Na każdy filet nałożyć porcję szpinaku, równo rozsmarować i zwinąć. Każdą roladkę owinąć plastrem szynki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i delikatnie skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. z termoobiegiem i piec ok. 30-35 minut. Podawać z ryżem, frytkami, ziemniakami - na co tylko mamy ochotę! Smacznego!


Sprawdzone menu na imprezy!

12 komentarzy:

  1. Moje tak pięknie nie wyglądały :( Ale były baaaaardzo smaczne! Ten przepis na pewno na długo zagości w moim domu. :) Buziole, wdowa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj kochana, Twóje wyglądały równie pięknie! Widziałam! :):*

      Usuń
  2. Feta i szpinak to idealne nadzienie do kurczaka, uwielbiam :) Pysznie się u Ciebie prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie też roladki z piersi z kurczaka, muszę wypróbować Twój pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piersi z kurczaka lubię w każdej postaci :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. piersiowe zawijańce kuszące

    OdpowiedzUsuń
  6. Przymierzam się do szpinaku od długiego czasu i jakoś nie mogę się przełamać. Ale gdy się w końcu zdecyduję to chyba właśnie w takiej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przypominam o konkursie z Prymatem : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/09/konkurs-z-firma-prymat.html :)

    OdpowiedzUsuń