Mamy sezon na cukinie. Trzeba go wykorzystać, a jest na to wiele sposobów. Jeden z nich to puree. Można go podać zamiast ziemniaczków do obiadu lub jako przystawka, czy też do grilla. Zapraszam!
SKŁADNIKI: (dla 4 osób)
- 800g cukinii
- 1 szklanka bulionu (może być z ekologicznej kostki)
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- sok z 1 cytryny
- liście mięty
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Cukinie umyj i pokrój na kawałki. Wrzuć do rondelka, zalej rosołkiem i gotuj 10 minut. Odsącz i zmiksuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Cebulkę obierz i drobno posiekaj. Przyrumień na oliwie, dodaj przygotowane puree i duś ba małym ogniu 3-4 min. Czosnek obierz i posiekaj, dodaj go do rondla. Wlej sok z cytrynki. Podgrzewaj jeszcze 2-3 minuty, by odparować nadmiar płynu.
Odstaw do wystygnięcia, przełóż do miski lub małych mieseczek i przystrój miętą. Podawać schłodzone. SMACZNEGO!
Przepis pochodzi z książki 1001 przepisów - kuchnia dietetyczna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz