Translate

poniedziałek, 16 lipca 2012

Puree z cukinii z cytryną i czosnkiem

Mamy sezon na cukinie. Trzeba go wykorzystać, a jest na to wiele sposobów. Jeden z nich to puree. Można go podać zamiast ziemniaczków do obiadu lub jako przystawka, czy też do grilla. Zapraszam!

SKŁADNIKI: (dla 4 osób)

- 800g cukinii
- 1 szklanka bulionu (może być z ekologicznej kostki)
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- sok z 1 cytryny
- liście mięty
- sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Cukinie umyj i pokrój na kawałki. Wrzuć do rondelka, zalej rosołkiem i gotuj 10 minut. Odsącz i zmiksuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Cebulkę obierz i drobno posiekaj. Przyrumień na oliwie, dodaj przygotowane puree i duś ba małym ogniu 3-4 min. Czosnek obierz i posiekaj, dodaj go do rondla. Wlej sok z cytrynki. Podgrzewaj jeszcze 2-3 minuty, by odparować nadmiar płynu. 

Odstaw do wystygnięcia, przełóż do miski lub małych mieseczek i przystrój miętą. Podawać schłodzone. SMACZNEGO!





Przepis pochodzi z książki 1001 przepisów - kuchnia dietetyczna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz