Translate

środa, 23 stycznia 2019

Zupa krem z kukurydzy

Dziś przedstawiam Wam przepis na rozgrzewającą zupę krem z kukurydzy, którą przyrządzicie w kilka minut. Połączenie słodkiej i kremowej kukurydzy ze smakiem wędzonej papryki oraz pikantnej chilli zasmakuje każdemu. Zapraszam.

SKŁADNIKI:
  • 2 puszki kukurydzy
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka świeżego startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka chilli (wg gustu)
  • mielona wędzona papryka 
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy
  • dodatkowo: popcorn
PRZYGOTOWANIE:

1. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na rozgrzanym tłuszczu - najlepiej robić to w garnku z grubym dnem. Następnie dodajemy imbir oraz posiekany czosnek i chilli (ilość w zależności od jej ostrości i upodobań), chwilkę smażymy.

2. Do cebuli dodajemy odsączoną kukurydzę, całość smażymy jeszcze 5 minut. Proces ten doda kukurydzy wyjątkowego smaku.

3. Kukurydzę zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 15 min aż kukurydza zmięknie.

4. Zupę doprawiamy wędzoną papryką, solą i pieprzem, a następnie miksujemy na gładki krem za pomocą blendera. Gorącą zupę podajemy posypaną popcornem. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz