Translate

wtorek, 20 listopada 2018

Ciasto brzoskwiniowe

Święta za pasem, dlatego postanowiłam zaplanować dużo wcześniej najważniejsze sprawy. Na  pierwszym miejscu na mojej liście znalazły się wypieki i zakupy z nimi związane. Stawiając w tym roku na prostotę, upiekę łatwy, ale za to bardzo smaczny brzoskwiniowiec. Jest to ciasto biszkoptowe, przełożone masą budyniowo-brzoskwiniową. Na koniec oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem. Zapraszam po przepis.
W tym szalonym przedświątecznym czasie warto już wcześniej zaopatrzyć się w produkty pomocne przy świątecznym pichceniu. Osobiście wybrałam produkty firmy Stella. Według mnie papier do pieczenia tej marki jest najlepszym na rynku. Ciasta pięknie się wypiekają i nigdy nie przywierają. W sklepach możemy wybrać papier do pieczenia marki Stella w rulonie lub arkuszach, jak komu wygodniej. Uwielbiam też ich kolor - naturalny w stylu eko, pięknie wygląda na zdjęciach :) Zachęcam do wypróbowania także innych produktów Stella, np. folii aluminiowych lub spożywczych, rękawów do pieczenia, foremek do ciast i babeczek, czy nawet torebek na mrożonki. Jestem pewna, że będziecie zadowoleni z ich jakości. 



SKŁADNIKI:

Biszkopt:
  • 6 jajek 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Masa brzoskwiniowa:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 250 g masła lub margaryny
  • woda
Dodatkowo:
  • cukier puder 
  • blacha o wymiarach ok. 24x36 cm
  • papier do pieczenia Stella
PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt: 
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do białek dodajemy po troszku cukier, a następnie po jednym żółtku.
2. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Mieszankę dodajemy stopniowo do masy jajecznej i mieszamy całość łopatką lub mikserem na najniższych obrotach. 
3. Masę przelewamy na dużą blachę, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia, wyrównujemy i pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180°C.
4. Biszkopt studzimy w piekarniku, następnie przekrawamy na dwa blaty.

Masa:
1. Brzoskwinie dokładnie odsączamy od syropu, w którym się znajdują. Następnie kroimy je w kostkę.
2. Syrop przelewamy do naczynia z miarką i dolewamy do niego tyle wody, by w sumie było 800 ml.
3. Na tym rozcieńczonym soku przygotowujemy budynie.
4. Do gotowego budyniu dodajemy masło lub margarynę oraz suche galaretki, całość miksujemy.

Ciasto:
1. Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę masy budyniowej. Na masie rozkładamy brzoskwinie, po czym wylewamy pozostałą masę i przykrywamy drugim blatem ciasta. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem lub lukrem (np. 1 szklanka cukru pudru z 4 łyżkami gorącej wody). Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz