Translate

wtorek, 13 listopada 2018

Ciasto Góra lodowa

Jedno z najlepszych ciast przekładanych jakie jadłam. Kakaowy biszkopt z kremem i polewą na bazie mleka w proszku. Całość jest mięciutka, rozpływająca się w ustach. Mimo do końca niezrozumiałej nazwy, ciasto Góra lodowa jest godne polecenia :)

SKŁADNIKI:
Biszkopt
  • 6 jajek 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • do nasączenia: szklanka kawy Inki karmelowej lub zwykła
Krem: Można zastąpić kremem karpatkowym
  • 2 budynie waniliowe
  • 250 g miękkiego masła
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki pszennej
Polewa:
  • 2 szklanki mleka w proszku + 1 czubata łyżka
  • 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 200 g masła
  • 180 g okrągłych biszkoptów
PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt: 
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Gdy będą sztywne dodajemy po troszku cukier, a następnie po jednym żółtku. 
2. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszankę dodajemy stopniowo do masy jajecznej i mieszamy ją łopatką. 
3. Masę przelewamy na dużą blachę, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia, wyrównujemy i pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180°C.
4. Biszkopt studzimy w piekarniku, następnie przekrawamy na dwa blaty.

Krem:
1. W czasie, gdy biszkopt się piecze przygotowujemy krem. 2 i pół szklanki mleka zagotowujemy wraz z cukrem. W szklance mieszamy budynie, mąkę, żółtka i pozostałe mleko. Masę wlewamy na gotujące się mleko, energicznie mieszamy do momentu uzyskania gęstego budyniu, gotowy budyń studzimy.
2. Masło miksujemy na puch. Dodajemy do niego po łyżce budyniu, miksując całość na gładki krem.

Polewa:
1. Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy masło i cukier. Gotujemy aż składniki się połączą.
2. Do ciepłej masy dodajemy 2 szklanki mleka w proszku i dokładnie mieszamy.
3. Masę dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy łyżkę mleka w proszku, do drugiej kakao.

Ciasto:
1. Przygotowujemy kawę Inkę (lub zwykłą), którą nasączamy pierwszy z blatów. Na biszkopt wykładamy połowę kremu maślanego.
2. Na krem maślany układamy drugi lat ciasta i znowu nasączamy kawą. Wykładamy resztę kremu maślanego.
3. Biszkopty kroimy na pół i układamy na kremie dość blisko na sztorc. 
4. Biszkopty polewamy raz jedną polewą, raz drugą. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce, najlepiej kilka godzin. Smacznego!


4 komentarze: