Translate

wtorek, 24 października 2017

Pieczone ziemniaki faszerowane fetą

Lubię ziemniaki. Lubię je niemal w każdej postaci, prócz tej najpopularniejszej formy, czyli ugniecionych na papkę i podanych do obiadu :) Upieczone i wypełnione po brzegi smacznym farszem mogą być świetną propozycją na obiad albo kolację. Zapraszam :)


SKŁADNIKI:

  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki miękkiego masła 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść startej mozzarelli (ok 100 g)
  • 200 g sera typu feta
  • 5 suszonych pomidorów z oleju
  • pół kubka jogurtu naturalnego
  • zielona cebulka
  • sól, pieprz
  • oliwa


PRZYGOTOWANIE:

1. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z masłem ze szczyptą soli i pieprzu.

2. Ziemniaki dokładnie szorujemy, osuszamy i nacinamy w połowie (wzdłuż ziemniaka). Układamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce posmarowanej oliwą, a na wierzch każdego ziemniaka wykładamy masło. Blaszkę przykrywamy folią aluminiową (matową stroną na wierzchu). Całość pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 st.C. przez ok. godzinę, aż ziemniaki zmiękną.

3. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Widelcem rozgniatamy ser feta wraz z jogurtem, dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory i posiekaną zieloną cebulkę. Farsz doprawiamy pieprzem. Do farszu można dodać czarne oliwki.

4. Gdy ziemniaki zmiękną, oprószamy je mozzarellą i jeszcze chwilkę zapiekamy.

5. Każdego ziemniaka nadziewamy farszem i podajemy gorące. Smacznego.


6 komentarzy: