Translate

czwartek, 19 października 2017

Czerwone curry z kurczaka

Pyszne, domowe curry, które przygotujesz w kilka chwil. Soczysty kurczak w kremowym i lekko pikantnym sosie, sycący ryż i chrupiąca tortilla. Całościowo, danie to taka mała, orientalna uczta. Pamiętajcie, że dodając stopniowo kolejne-małe porcje pasty curry dopasujecie stopień ostrości dania. Zapraszam :)


SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • 1 cebula (najlepiej czerwona)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 puszki mleka kokosowego 
  • 2 marchewki
  • 1 nieduża czerwona papryka
  • ok. 1-3 łyżeczki pasty czerwone curry (w zależności jak ostre danie preferujecie)
  • przyprawy: 1 łyżeczka przyprawy curry, 1 łyżeczka garam masala, 1 łyżeczka nasion kolendry, 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego (lub innego)
  • sos rybny - opcjonalnie

    MARYNATA DO MIĘSA:
  • 1 łyżka posiekanych liści limonki kafir
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru
  • sok z 1/2 limonki
  • szczypta suszonego chilli
  • 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego)

    DODATKOWO:
  • ryż na sypko ugotowany wg przepisu na opakowaniu z 1 łyżeczką kurkumy
  • opcjonalnie podsmażone na suchej patelni placki tortilli
  • natka pietruszki lub kolendry

PRZYGOTOWANIE:

1. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przygotowujemy marynatę: czosnek i imbir ścieramy na tarce, dodajemy resztę składników marynaty wraz z mięsem, mieszamy i odstawiamy na co najmniej 20 minut.

2. Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę kroimy w piórka lub kostkę, marchew w plasterki, a paprykę w paseczki.

3. Przyprawy umieszczamy w moździerzu i  rozcieramy na pył.

4. Na  patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy ją, aż się zeszkli. Teraz dodajemy przyprawy i smażymy na małym ogniu przez ok. 2 minuty ciągle mieszając, aż przyprawy nabiorą intensywnego aromatu.

5. Teraz dodajemy warzywa, a po 3 minutach mięso i jeszcze chwilkę smażymy, aż kurczak się zetnie.

6. Na patelnię wykładamy pastę curry, pomidory z puszki i mleko kokosowe. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na bardzo małym ogniu przez ok. 15 minut, aż marchew i papryka zmiękną.

7. Danie doprawiamy sosem rybnym, pieprzem, ewentualnie solą. Podajemy z ugotowanym ryżem, upieczonymi plackami tortilli i posypane natką pietruszki lub kolendry. Curry bardzo dobrze smakuje z jogurtem naturalnym. Smacznego :)



6 komentarzy:

  1. Ale ciekawy przepis,muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam czerwone curry! Jutro serwuję na obiadek :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne! Te przyprawy musiały pasować świetnie do dania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. domowe curry smakuje wybornie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam curry w każdej postaci, ta wersja brzmi super :).

    OdpowiedzUsuń