Pyszne, domowe curry, które przygotujesz w kilka chwil. Soczysty kurczak w kremowym i lekko pikantnym sosie, sycący ryż i chrupiąca tortilla. Całościowo, danie to taka mała, orientalna uczta. Pamiętajcie, że dodając stopniowo kolejne-małe porcje pasty curry dopasujecie stopień ostrości dania. Zapraszam :)
SKŁADNIKI:
- 1/2 kg piersi z kurczaka
- 1 cebula (najlepiej czerwona)
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 2 marchewki
- 1 nieduża czerwona papryka
- ok. 1-3 łyżeczki pasty czerwone curry (w zależności jak ostre danie preferujecie)
- przyprawy: 1 łyżeczka przyprawy curry, 1 łyżeczka garam masala, 1 łyżeczka nasion kolendry, 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżka oleju kokosowego (lub innego)
- sos rybny - opcjonalnie
MARYNATA DO MIĘSA: - 1 łyżka posiekanych liści limonki kafir
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm imbiru
- sok z 1/2 limonki
- szczypta suszonego chilli
- 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego)
DODATKOWO: - ryż na sypko ugotowany wg przepisu na opakowaniu z 1 łyżeczką kurkumy
- opcjonalnie podsmażone na suchej patelni placki tortilli
- natka pietruszki lub kolendry
PRZYGOTOWANIE:
1. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przygotowujemy marynatę: czosnek i imbir ścieramy na tarce, dodajemy resztę składników marynaty wraz z mięsem, mieszamy i odstawiamy na co najmniej 20 minut.
2. Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę kroimy w piórka lub kostkę, marchew w plasterki, a paprykę w paseczki.
3. Przyprawy umieszczamy w moździerzu i rozcieramy na pył.
4. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy ją, aż się zeszkli. Teraz dodajemy przyprawy i smażymy na małym ogniu przez ok. 2 minuty ciągle mieszając, aż przyprawy nabiorą intensywnego aromatu.
5. Teraz dodajemy warzywa, a po 3 minutach mięso i jeszcze chwilkę smażymy, aż kurczak się zetnie.
6. Na patelnię wykładamy pastę curry, pomidory z puszki i mleko kokosowe. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na bardzo małym ogniu przez ok. 15 minut, aż marchew i papryka zmiękną.
7. Danie doprawiamy sosem rybnym, pieprzem, ewentualnie solą. Podajemy z ugotowanym ryżem, upieczonymi plackami tortilli i posypane natką pietruszki lub kolendry. Curry bardzo dobrze smakuje z jogurtem naturalnym. Smacznego :)
2. Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę kroimy w piórka lub kostkę, marchew w plasterki, a paprykę w paseczki.
3. Przyprawy umieszczamy w moździerzu i rozcieramy na pył.
4. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy ją, aż się zeszkli. Teraz dodajemy przyprawy i smażymy na małym ogniu przez ok. 2 minuty ciągle mieszając, aż przyprawy nabiorą intensywnego aromatu.
5. Teraz dodajemy warzywa, a po 3 minutach mięso i jeszcze chwilkę smażymy, aż kurczak się zetnie.
6. Na patelnię wykładamy pastę curry, pomidory z puszki i mleko kokosowe. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na bardzo małym ogniu przez ok. 15 minut, aż marchew i papryka zmiękną.
7. Danie doprawiamy sosem rybnym, pieprzem, ewentualnie solą. Podajemy z ugotowanym ryżem, upieczonymi plackami tortilli i posypane natką pietruszki lub kolendry. Curry bardzo dobrze smakuje z jogurtem naturalnym. Smacznego :)
Ale ciekawy przepis,muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńUwielbiam czerwone curry! Jutro serwuję na obiadek :D
OdpowiedzUsuńPyszne! Te przyprawy musiały pasować świetnie do dania :)
OdpowiedzUsuńdomowe curry smakuje wybornie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam curry w każdej postaci, ta wersja brzmi super :).
OdpowiedzUsuńCudowne składniki :)
OdpowiedzUsuń