Lubię ziemniaki. Lubię je niemal w każdej postaci, prócz tej najpopularniejszej formy, czyli ugniecionych na papkę i podanych do obiadu :) Upieczone i wypełnione po brzegi smacznym farszem mogą być świetną propozycją na obiad albo kolację. Zapraszam :)
SKŁADNIKI:
- 4 średnie ziemniaki
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 garść startej mozzarelli (ok 100 g)
- 200 g sera typu feta
- 5 suszonych pomidorów z oleju
- pół kubka jogurtu naturalnego
- zielona cebulka
- sól, pieprz
- oliwa
PRZYGOTOWANIE:
1. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z masłem ze szczyptą soli i pieprzu.
2. Ziemniaki dokładnie szorujemy, osuszamy i nacinamy w połowie (wzdłuż ziemniaka). Układamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce posmarowanej oliwą, a na wierzch każdego ziemniaka wykładamy masło. Blaszkę przykrywamy folią aluminiową (matową stroną na wierzchu). Całość pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 st.C. przez ok. godzinę, aż ziemniaki zmiękną.
3. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Widelcem rozgniatamy ser feta wraz z jogurtem, dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory i posiekaną zieloną cebulkę. Farsz doprawiamy pieprzem. Do farszu można dodać czarne oliwki.
4. Gdy ziemniaki zmiękną, oprószamy je mozzarellą i jeszcze chwilkę zapiekamy.
5. Każdego ziemniaka nadziewamy farszem i podajemy gorące. Smacznego.
Ajajaj, ładniutkie
OdpowiedzUsuńIstne cudo! :)
OdpowiedzUsuńw takiej wersji bym je bardzo chętnie zjadła! :)
OdpowiedzUsuńOo, jakie super ziemniaczki :) pychotka!
OdpowiedzUsuńWoW odpłynęłam :)
OdpowiedzUsuńpyszne
OdpowiedzUsuń