Translate

poniedziałek, 1 maja 2017

Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka to bogactwo białka, witamin oraz cennych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych. Pewnie dlatego też stały się podstawowym elementem naszej diety. Lubimy jajka na śniadanie, do obiadu, a na kolację tym bardziej. Ja dziś przygotowałam z nich pyszną przekąskę - jajka faszerowane pieczarkami. Wybrałam jajka ekologiczne - prosto od szczęśliwych kur moich rodziców. A no właśnie, ekologia to temat, który w ostatnich czasach bardzo mocno nas dotyczy. Dlaczego jest tak ważny i dlaczego Wam o nim wspominam, możecie dowiedzieć się dzięki filmowi "Punkt Krytyczny. Energia odNowa", o którym opowiem Wam w kolejnej części wpisu. Zapraszam


SKŁADNIKI:

  • 5 jajek z wolnego wybiegu
  • 300 g pieczarek
  • 1/2 cebuli 
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i pieprz
  • łyżka oleju
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki.

2. Olej wlewamy na rozgrzaną patelnię, smażymy na nim warzywa do czasu, aż zmiękną. Studzimy.

3. Jajka gotujemy na twardo (ok. 10 minut) i studzimy. Ostudzone jajka obieramy ze skorupki i kroimy na pół. Z jajek wydrążamy żółtka i umieszczamy w misce.

4. Do żółtek dodajemy pieczarki z cebulą, wszystko miksujemy przy użyciu blendera na krem/ lub siekamy nożem. Teraz dodajemy majonez, doprawiamy solą oraz pieprzem i dobrze mieszamy.

5.  W miejscu żółtek umieszczamy po łyżeczce kremu pieczarkowego, jajka podajemy przystrojone natką pietruszki. Smacznego.

Wracając do tematu ekologii, jak już wcześniej wspominałam nasze codzienne wybory mają ogromny wpływa na naszą planetę. Jeżeli chcemy przyczynić się do zmniejszenia emisji COoraz tak odczuwalnych zmian klimatu, warto kupować produkty od lokalnych dostawców, zamiast wybierać te transportowane z daleka. Warzywa, jajka, czy nawet mięso można kupić z ekologicznych gospodarstw, które znajdują się blisko naszych domów. Poszukajcie. Szkoda, by nasze błędne przekonania, że my jako jednostka nie możemy nic, zniszczyło naszą planetę, nasz dom.

Jeśli nurtują Was pytania: Czy przyszłość oparta na węglu i ropie ma rację bytu? Dlaczego tak mocno cierpimy z powodu smogu? W jaki sposób skutecznie zmniejszyć poziom zanieczyszczenia powietrza? Czy kupno bananów wpływa na klimat? Dlaczego w Berlinie nie ma korków? I czy zmiana klimatu sprawi, że staniemy się klimatycznymi uchodźcami? Odpowiedzi na powyższe i inne, bardzo intrygujące pytania znajdziemy w najnowszym filmie „Punkt krytyczny – Energia odNowa”. Polska premiera filmu odbędzie się 14 maja na festiwalau Docs Againts Gravity w Warszawie. Bezpłatny pokaz filmu będzie można zobaczyć podczas Roadshow w 8 polskich miastach i 2 zagranicznych, wystarczy zarejestrować się na stronie kampanii energiaodnowa.pl


4 komentarze:

  1. Super pomysł i pięknie sie te jajeczka prezentują wiec wykorzystam przy wizycie gości! Przy okazji poruszasz ważny temat ekologiczny! Chętnie zapiszę się na pokaz filmu bo to bliski mi temat.

    OdpowiedzUsuń
  2. na film się zapisałam :)
    a jaja zrobię mężusiowi na kolacyjkę :) niech ma :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja do takiego farszu dodaję jeszcze odrobinę chrzanu , uwielbiam takie jajka i moi goście też. Fajnie ,że chce Ci się uczyć ludzi ekologii, oby więcej takich ludzi .

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam. Fajna alternatywa dla oklepanych już jajek z majonezem.

    OdpowiedzUsuń