Translate

niedziela, 10 lipca 2016

Omlet biszkoptowy z Nutellą

Późne, niedzielne śniadanie na trawie, to to co lubię najbardziej. Czekam na ten moment cały tydzień. Chwila spokoju i beztroski... Jak z dziecięcych lat, dlatego dzisiaj propozycja na słodko - puszysty omlet z dodatkiem Nutelli. Aż rozpływa się w ustach - zachęcam!


SKŁADNIKI:

  • 2 duże jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • Nutella

PRZYGOTOWANIE:

Jajka ubijamy ze szczyptą soli, a gdy się spienią dodajemy cukier i ubijamy na sztywno. Teraz dodajemy mąkę i całość delikatnie mieszamy łyżką. Na małej patelni (najlepiej teflonowej) rozgrzewamy masło i wykładamy masę (ja zrobiłam z tych proporcji dwa mniejsze omlety). Smażymy na złoto-brązowo z obu stron. Omleta podajemy pokrojonego w cząstki z dodatkiem Nutelli. Smacznego!



3 komentarze:

  1. Nie dziwię się, że czekasz na taki pyszny moment cały tydzień:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co prawda w moim dzieciństwie nie było nutelli ale i tak kojarzy mi się ona z nim.
    Myślę, że dobrze jest mieć taki łącznik w dorosłym życiu z czasami, kiedy beztroska była numerem jeden. Nutella świetnie się do tej roli nadaje:))

    OdpowiedzUsuń