Translate

czwartek, 14 lipca 2016

Zupa krem z pomidorów

Kremowa zupa, przygotowana na bazie passaty lub w sezonie ze świeżych pomidorów - to mój ulubiony pomysł na szybki obiad. Dzięki oliwie z oliwek i bazylii, danie nabiera śródziemnomorskiego aromatu. By stała się bardziej sycąca, podaję ją z ryżem i obowiązkowo z łyżką gęstej, słodkiej śmietany. Spróbujcie sami, zapraszam!


SKŁADNIKI:

  • 700 g (butelka) passaty z pomidorów (lub 1 kg świeżych)
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego (można pominąć)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 płaskie łyżeczki suszonej bazylii
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki gęstej, słodkiej śmietany 36%
  • 1 szklanka wody

PRZYGOTOWANIE:

1. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebulkę, aż się zarumieni.

2. Gdy cebula będzie się złocić, dodajemy do niej bazylię, a po chwili przecier pomidorowy. Całość smażymy przez minutę, ciągle mieszając. 

3. Do garnka wlewamy passatę i wodę. Jeśli używamy świeżych pomidorów, należy je obrać ze skórki, pokroić w kostkę i podsmażyć. Podsmażone zmiksować na gładko. Nie dodawać już wody.

4. Krem gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

5. Podajemy w miseczkach z łyżką gęstej śmietanki lub np. ryżem. Smacznego!





3 komentarze: