Translate

poniedziałek, 7 grudnia 2015

Kotlety drobiowe inaczej

Czasem łatwe rozwiązania są strzałem w 10! I tak było tym razem... Obiad w 10 minut i do tego bardzo smaczny jest możliwy. Polecam Wam przepis na drobiowe kotlety, które zasmakują każdemu. Jeśli nie, dajcie znać! :) Tak przygotowane kotleciki będą pyszne na gorąco jak i na zimno - idealne na drugi dzień do kanapek. Masę można  przygotować wcześniej, a usmażyć dopiero przed podaniem.


SKŁADNIKI:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • cebula
  • jajko
  • 10 dag żółtego sera
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia


PRZYGOTOWANIE:

Kurczaka i cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a ser ścieramy na dużych oczkach. Wszystkie składniki (mięso, cebula, ser, mąka, śmietana) łączymy ze sobą w misce. Masę doprawiamy solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy masę i formujemy na patelni nie za duże kotleciki. Smażymy z obu stron na złoto. Gotowe kotlety osuszamy na ręczniku papierowym. Podajemy na bagietce z ulubionym sosem lub z warzywami. Smacznego!



9 komentarzy:

  1. Ja dodaję jeszcze cebulkę w ksotkę, szczypiorek lub koperek, paprykę czerwoną i sł jeszcze lepsze no i nie zapominam o serze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętam jak w akademiku robiliśmy te kotlety i nazywali je wtedy szarpanymi;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo.. mój brat chyba robił kiedyś podobne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj lubię takie kotlety, moja babcia je nazywa paździuchami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. te kotleciki są świetne :) i mozna dac do nich różne dodatki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wypróbuję w weekend! Mam dwie takie podwójne piersi z kurczaka - czy w takim razie mam użyć podwójne ilości wszystkich pozostałych składników?

    OdpowiedzUsuń