Translate

piątek, 21 sierpnia 2015

Frużelina wiśniowa

Frużelina to idealny dodatek do ciast, tortów, gofrów czy naleśników. Można ją przygotować z różnych owoców, ale ta wiśniowa jest moją ulubioną. Czasem wyjadam ją prosto ze słoiczka :) Zapraszam!


SKŁADNIKI:
  • 500 g wydrylowanych wiśni
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie: sok z 1/2 cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Wydrylowane wiśnie umieścić w garnku i podgrzewać na małym ogniu przez 10 min aż puszczą sok (co jakiś czas potrząsając, nie mieszamy by się nie rozpadły). Dodać cukier oraz sok z cytryny, zagotować. Odlać pół szklanki powstałego soku i gdy lekko przestygnie wymieszać go z mąką ziemniaczaną. Miksturę przelać do garnka z wiśniami i zagotować. Zestawić z ognia i gdy wystygnie jest gotowa do spożycia.

Frużelinę można pasteryzować w słoiczkach na zimę.



7 komentarzy:

  1. uwielbiam :) również zamknęłam już swoje słoiczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna! Już wyobrażam sobie taką jako dodatek do owsianki :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam, wciągnęłabym takiego gofra z domową frużelinką. <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupełnie jak ta gofrowa! Super :3

    http://worshipingmornings.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. I problem z dodatkiem do ciasta rozwiązany:)) Pycha nadzwyczajna:)

    OdpowiedzUsuń