Translate

wtorek, 25 sierpnia 2015

Muffiny bananowe z Nutellą

Muffinki to niezawodny sposób na coś słodkiego. Są szybkie w przygotowaniu, a smakują wybornie. Gotowe można podarować dziecku na drugie śniadanie do szkoły lub zabrać ze sobą do pracy. By zachęcić Was jeszcze bardziej, dodam, że połączenie aromatu bananów z Nutellą jest strzałem w 10!  Zapraszam!

Inspirowałam się przepisem ze strony Nigella Express

SKŁADNIKI: (12 sztuk)

  • 3 dojrzałe banany
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 250 g mąki (pszenna)
  • 100 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 12 łyżeczek Nutelli

PRZYGOTOWANIE:

Do formy na muffinki wkładamy 12 papilotek. Banany rozcieramy blenderem i odstawiamy na bok. Jajka i olej ubijamy na gładką masę. Suche składniki (mąka, cukier, soda, proszek do pieczenia) mieszamy razem i dodajemy do jajek z olejem. Następnie dodajemy rozgniecione banany i wszystko razem mieszamy do połączenia się składników. Do papilotek nakładamy po kopiastej łyżce ciasta, następnie na ciasto nakładamy łyżeczkę Nutelli i całość przykrywamy pozostałym ciastem do 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 stopni C przez 20-25 minut aż ładnie wyrosną i się zarumienią. Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Cudne muffiny ci wyszły :) Lubię takie bananowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nutella i banany to najlepsze połączenie! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Już sam opis brzmi smakowicie. Zamykam oczy i czuję jak pachną. Mniam....

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam! :) czekolada i owoce to najleppsze połączenie :)

    OdpowiedzUsuń