Translate

poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Ciasteczka francuskie z borówkami amerykańskimi i owocowym serkiem

Pyszne, letnie ciasteczka, których przygotowanie zajmuje 2 minuty, a radości z ich jedzenia jest co niemiara. Wspaniale się sprawdzą na słodkie śniadanie wraz ze szklanką mleka lub jako deser. My zjedliśmy je w mgnieniu oka i bez okazji. Trzeba na nie uważać, ponieważ wciągają :)


SKŁADNIKI:
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 1 op. serka Almette Fruit z jagodą i maliną (lub inny)
  • 120 g borówek amerykańskich
  • 20 ml mleka
  • cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Ciasto rozwijamy, układamy na blacie i smarujemy serkiem na całej powierzchni z jednej strony. Teraz na stronę posmarowaną serkiem układamy równomernie borówki i zwijamy ciasto w długi rulon.
Powstały rulon kroimy na 2-3 cm kawałki. Na blasze układamy papier, w który zawinięte było ciasto francuskie, a na nim układamy nasze "zawijaski" w niewielkich odległościach. Każde ciastko smarujemy mlekiem i pieczemy 25-30 min, aż się ładnie zarumienią. Gotowe posypujemy cukrem pudrem i już! :) Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Super pomysłowe :) Pysznie no i nieskomplikowane.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pyszny i łatwy przepis! Planuje go wypróbować w weekend.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne ciastka :) Lubię borówki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. idealne jako ratunek gdy ma sie napad na słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To się nazywa błyskawiczny przepis na nieziemską przyjemność.
    Krótko i pięknie:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie się zajadamy - pyszne!

    OdpowiedzUsuń