Translate

środa, 29 lipca 2015

Pizza na cieście francuskim z boczkiem i brokułem

Pewnie każdy z Was zna ten problem, jakim jest brak czasu na gotowanie obiadu. Ja w takich dniach często ratuję się gotowym ciastem francuskim. Zazwyczaj mam jedną paczkę w zamrażarce, by w razie potrzeby użyć jej do przygotowania obiadu. Do przygotowania pizzy na cieście francuskim możecie użyć dowolne składniki, na przykład te, które lubicie najbardziej, lub te, które zalegają w lodówce, a przecież wyrzucać nie wolno...
Nasza pizza jest na sosie śmietanowym z dodatkiem czosnku, z brokułami z wczorajszego obiadu oraz resztką chudego boczku. Wy możecie skomponować swoją wersję według własnego gustu. Zapraszam!

SKŁADNIKI:
  • opakowanie ciasta francuskiego (u mnie okrągłe)
  • 2 łyżki śmietany 18% + przeciśnięty ząbek czosnku
  • kilka plasterków sera żółtego (by pokryć całą powierzchnię ciasta)
  • kilka plasterków chudego boczku
  • 1/5 ugotowanego brokuła
  • 6 plasterków pomidora
  • 1/5 czerwonej papryki
  • 1 plaster cebuli
  • dodatkowo: keczup lub sos czosnkowy

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik rozgrzewamy do tylu stopni ile podaje producent na opakowaniu ciasta francuskiego (ok.180*C).
Na dużej blasze rozwijamy ostrożnie ciasto wraz z papierem, w który była owinięta. Całość smarujemy śmietaną 18% połączoną z przeciśniętym ząbkiem czosnku.
Na całą powierzchnię pizzy rozkładamy plasterki sera żółtego, a na ser układamy boczek, różyczki brokuła, plasterki pomidora oraz pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę i cebulę.
Pizzę pieczemy ok. 15-20 minut, aż ciasto się przyrumieni z wierzchu oraz spodu. Pokrojoną w trójkąty podajemy wraz z keczupem lub sosem czosnkowym. Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam pizzy na cieście francuskim, wspaniały pomysł;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam! Wyszła i była pyszna! Zamiast pomidorów dałam pieczarki smażone z cebulką. Dzięki za pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł na ciasto :) Apetyczne dodatki :)

    OdpowiedzUsuń