Translate

środa, 8 stycznia 2014

Grillowane oscypki na sałacie z kolendrowym dressingiem

Z okazji moich urodzin i zasłużonego odpoczynku pojechaliśmy do Zakopanego. A korzystając z okazji przywiozłam kilka serków zwanych oscypkami (z krowiego mleka) charakteryzujących się słonym lecz aksamitnym smakiem. Postanowiłam podać je zupełnie inaczej niż zwykle. I tak powstały grillowane oscypki na pysznej sałatce z kolendrowym dressingiem. Zapraszam!


SKŁADNIKI:

- kilka oscypków
- duża garść różnych sałat

Dressing:
- ząbek czosnku
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- szczypta otartej skórki z cytryny
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- szczypta zmielonych nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu, szczypta cukru

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy dressing: do słoiczka np. po dżemie wkładamy utarty czosnek z solą i resztę składników. Słoik zakręcamy i energicznie potrząsamy by składniki się wymieszały. Oscypki grillujemy lub smażymy na maśle na patelni aż zmiękną. Na talerzu układamy garść sałat, na środku układamy oscypki i wszystko skrapiamy dressingiem. Smacznego!


9 komentarzy:

  1. o kurczę! Ale ładnie zgrillowane :D
    Podoba mi się takie cudo ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają mega fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Grillowane oscypki brzmią bardzo zachęcająco. Nawet dla mnie, choć nie przepadam za oscypkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepsze życzenia urodzinowe :)! Pyszne te oscypki!

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy nie przepadałam za oscypkami, ale po ostatniej podróży do zakopanego zmieniłam zdanie. tam oscypek po prostu smakuje tak jak powinien! i z chęcią zjadłabym taką sałatkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam oscypki, a takie grillowane - mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. aż slinka leci skąd wziąść teraz oscypki

    OdpowiedzUsuń