Potrzebujesz szybkiego pomysłu na ciasto? Salceson jest idealny. Robi się go błyskawicznie, składniki na ciasto zawsze są pod ręką, a do tego jest bardzo smaczny. Nazwę zawdzięcza dzięki jasnym punktom z jabłek na kakaowym cieście. Ciacho jest wilgotne i puszyste. Zapraszam!
SKŁANIKI: (blacha 25x25cm)
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 0,5 szklanki cukru
- 3 jajka
- 0,5 szklanki oleju
- 2 łyżki cynamonu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżki kakao w proszku
- szczypta soli
- 4 obrane jabłka
PRZYGOTOWANIE:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Suche składniki mieszamy i dodajemy po troszce do jajek ciągle miksując, następnie dodajemy olej. Jabłka kroimy w kosteczkę i mieszamy z ciastem. Wylewamy je na formę wyłożoną pergaminem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170*C z termoobiegiem przez ok. 45min. Smacznego :)
widziałam kiedys tak okrągły,wygladal identyko jak salceson :)
OdpowiedzUsuńale nazwa;D Kupiłaś mnie nią-a do tego jablka, lepszego połaczenia chyba nie ma! ;D
OdpowiedzUsuńpiękny piernikowy jabłecznik :))) też czasami taki piekam. Oprócz cynamonu można do niego dodać trochę przyprawy do piernika. Ale z samym cynamonem też jest bardzo dobre. W ogóle jedno z szybszych ciast jak dla mnie :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za dodanie wpisu do akcji "Zimowe Jabłuszka",
Olinka - Smakowy Raj
A ja dziękuję za przyjęcie:) Ciacho rzeczywiście z przyprawami korzennymi równie będzie smaczne. Jak kto woli :)
Usuńpyszności:)
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie wygląda, już jakiś czas mnie kusi
OdpowiedzUsuńfajna nazwa salceson na słodko:)
OdpowiedzUsuńśliczny ten salceson :)
OdpowiedzUsuńPyszne jest to ciasto, dawno nie robiłam. Ja jeszcze dodaje orzechy i rodzynki:)
OdpowiedzUsuńNa święta obowiązkowo:)
OdpowiedzUsuńMmm, pychotka! Uwielbiam takie mięciutkie ciasta :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto...połączenie jabłek z kakaowym smakiem bardzo mi odpowiada.
OdpowiedzUsuńNazwa taka, że aż doszukiwałam się pewnego składnika w przepisie ;p
OdpowiedzUsuńA ciasto pierwsza klasa.
To było moje pierwsze samodzielnie upieczone ciasto. No, może nie całkiem samodzielnie, bo na lekcji z ZPT (zajęcia praktyczno techniczne. I piekła je cała babska część klasy. Robię je do dziś z ogromnym sentymentem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:))
lubię bardzo, ale dawno nie jadłam:D
OdpowiedzUsuńPrzepis wypróbowany i już się zajadamy Twoim Salcesonem - pycha!
OdpowiedzUsuńciasto już niejednokrotnie modyfikowane prze ze mnie z jabłkami, z bananem z rabarbarem, z innymi owocami kokos, również mieszane ciasto białe i ciemne polecam poeksperymentować a zobaczycie, że może być lepsze ;) (minio) Piotr - żeby nie było że piszą same kobiety ;)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. Chętnie poeksperymentuję! Pozdrawiam ciepło Panie Piotrze i dziekuję za komentarz :)
UsuńWłaśnie wstawione do piekarnika, mam sentyment do tego ciasta robiłam go z mamą jak byłam mała później zapomniałam przepis a dziś znalazłam w internecie bo nawet nie wiedziałam że to ciasto się tak nazywa
OdpowiedzUsuńW takim razie życzę smacznego, cieszę się, że przepis odnalazł się właśnie u mnie :) Pozdrawiam!
UsuńCiasto w piekarniku, ale właśnie się zorientowałam, że zapomniałam o sodzie :( No ale zobaczymy, może da się i bez tego zjeść :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że nie będzie to bardzo duży problem, czekam na relację! :) Pozdrawiam!
UsuńWłaśnie pozbierałyśmy gruszki, trzeba coś z nich zrobić... Będzie salceson gruszkowy :)
OdpowiedzUsuńSmacznego, będzie pyszny, a u mnie dziś jabłkowy :) pozdrawiam!
UsuńPyszny wyszedł! Dałam duuużo gruszek bo tyle ich mamy, że nie wiem co robić... Masz może jeszcze jakiś gruszkowy przepis?
UsuńPolecam sałatkę z gruszkami i kurczakiem z sosem czosnkowy. Przepyszna to mało powiedziane. Każdy kto jej spróbuje zostaje jej fanem! :) http://kulinarnaja.blogspot.com/2012/11/wysmienita-saatka-z-kurczakiem-i.html
UsuńA cynamon trzeba dodać do jabłek czy produktów suchych??
OdpowiedzUsuńdo produktów suchych
UsuńTeż właśnie się zabrałem za salceson. Jako kulinarna, pieczeniowa dziewica z niecierpliwością oczekuję efektów;) Pozdrawiam - BakingDad
OdpowiedzUsuńW takim razie życzę powodzenia, na pewno wyjdzie pyszny :)
Usuń