Translate

czwartek, 21 marca 2013

Kotlety z piersi kurczaka inaczej

Kotleciki te to świetna alternatywa dla zwykłych panierowanych kotletów. Możemy otworzyć swoją wyobraźnię i swobodnie dodać do nich inne składniki. Osobiście najbardziej lubię te z pieczarkami i natką pietruszki. Świetnie też smakują z czerwoną papryką lub cebulką, ale wszystko zależy od Waszej inwencji twórczej. Smakują na ciepło jak i na zimno, więc śmiało możemy zabrać je ze sobą do pracy, czy szkoły. Zapraszam :)

SKŁADNIKI:

- pierś z kurczaka
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki majonezu
- 150 g startego sera żółtego
- 5 pieczarek
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki i natkę siekamy na mniejsze kawałki. W misce łączymy wszystkie składniki i doprawiamy do smaku. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Smacznego!


17 komentarzy:

  1. Przesmacznie!
    Takie świeżutkie na Twoich zdjęciach.
    Jadłam je ze szczypiorkiem i natką pietruszki, a także koperkiem.

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam.. wyglada przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Narobiłaś mi na takie ochoty :) Zapisuję do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  4. o tak, takie kotleciki są bardzo pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. w takiej wersji jeszcze nie jadłam kotletów:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie złociste i chrupiące, na sam widok robię się głodna:)

    OdpowiedzUsuń
  7. oo.. tak to ja jeszcze nie próbowałam, szczerze przyznam, ze myślałam, że to cały kotlet jest;D

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglądają apetycznie, fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda ok, ale nie widzę tu na zdjęciach tak jak napisane jest w opisie żeby filety pokroić w kostkę? Chyba jakiś chochlik się dostał to opisu przyrządzania potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie bardzo rozumie te pytanie :) przecież na zdjęciu z przekrojem kotleta wyraźnie widać cząstki mięsa!

      Usuń
  10. jestem na poczatku drogi kulinarnej i te kotleciki podbiły mój żołądek. Proste i mega pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  11. zabieram się do robienia, tylko nie wiem czy piers z kurczaka ma być pojedyncza? proszę o odp ( ok ile gram) napisze jak wyszly :) Oczywiście dodaje do ulubionych bo widze tutaj fajne proste przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podane składniki są dla jednego pojedynczego fileta (normalnej wielkości, bo są też bardzo małe). Cieszę się, że blog się spodobał. Staram się pokazywać tylko proste, w miarę tanie i smaczne dania :)

      Usuń
  12. Czy to porcja dla jednej osoby?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zależności kto ile je :) Z tej porcji wychodzi kilka kotletów.

      Usuń