Czy słyszeliście o kampanii informacyjnej POKOCHAJ OLEJ RZEPAKOWY, której ekspertem jest Katarzyna Bosacka? Dzięki akcji mamy odkryć zalety oleju rzepakowego, nie tylko w sztuce kulinarnej, ale również w aspekcie zdrowotnym.
Według badań wynika, że choć olej ten używany jest w większości polskich domów, wciąż bywa niedoceniany. Czy wiecie, że ma on najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych spośród olejów roślinnych? Codzienne spożywanie 2 łyżek oleju rzepakowego całkowicie pokrywa zapotrzebowanie człowieka na kwas linolenowy (ALA) z rodziny omega-3. Spełnia on także wymóg prozdrowotnego oleju "niskonasyconego", a zawarte w nim kwasy ALA i LA oraz sterole roślinne pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, co za tym idzie dbamy o swoje serce!
Olej rzepakowy zawiera składniki korzystnie wpływające na urodę dzięki, witaminie E, zwaną witaminą młodości, witaminie K oraz prowitaminie A (beta-karoten).
Olej ten powinien być wprowadzony w diecie niemowlęcia już od 6. miesiąca życia ponieważ dostarcza mu cenne NNKT oraz kwasy ALA i LA . Można go dodawać do zup i przecierów jarzynowych.
Ja osobiście uwielbiam lekkie sałatki z dressingiem z oleju rzepakowego. Dziś mam przyjemność zaprezentować Wam mój ulubiony sos Cezara. Do jego wykonania użyłam shakera, który pozwolił mi szybko i zwinnie oraz bez brudzenia innych naczyń wymieszać wszystkie składniki.
SKŁADNIKI:
- sałata lodowa
- rukola
- pomidorku koktajlowe
- awokado
Sos: (pochodzenie przepisu)
- 1 mały ząbek czosnk
- 1 żółtko
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
- 1 łyżeczka sosu worcestershire
- świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa myjemy. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i układamy z rukolą na talerzyku. Na sałacie układamy przekrojone na pół pomidorki i awokado pokrojone w kostkę.
Sos: Czosnek posiekać, posolić i rozetrzeć, włożyć do shakera lub miski, dodać żółtko i olej. Energetycznie wstrząsnąć lub zmiksować aż sos będzie jasny i kremowy. Dodać musztardę, sok z cytryny i sos worcestershire. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Sosem polewamy sałatkę. Smacznego!
sheyker jest rewelacyjny :)
OdpowiedzUsuńteż mi się on podoba, fajnie taki poręczny.
OdpowiedzUsuńostatnio miałam wykład na temat olejów;D
OdpowiedzUsuńAaa.. cudowna sałatka:)
fajny shaker:) a sałatka z pewnością smaczna:)
OdpowiedzUsuńWarto wiedzieć:)!
OdpowiedzUsuńJaki piękny. Wielkanocny. A sałatka jest jedną z moich ulubionych. Też teraz robię ją odchudzoną. Pozdrawiam bardzo:)
OdpowiedzUsuńfajny ten sosik:D
OdpowiedzUsuńKocham rzepakowy.
OdpowiedzUsuńI Twoją sałatkę!
Pozdrowienia wielkanocne.
Ja też używam rzepakowy, ale jakoś bardziej ciągnie mnie do oliwy ;p
OdpowiedzUsuńTwoja sałatka jest super :)
Hmmm.... ostatnio unikam oleju, ale teraz, kiedy przeczytałam ten post...
OdpowiedzUsuńZ okazji pierwszej rocznicy blogowania zorganizowałam loterię. Zgłoszenie zajmuje kilkanaście sekund, a daje szanse na otrzymanie zestawu słodkiej ciasteczkowej biżuterii :) Oto link: http://mood-book.blogspot.com/2013/03/26-marc a-czyli-truje-was-juz-okragy-rok.html Zapraszam :)
Świetna recenzja i super akacja. A sałatka pyszna - wczoraj wypróbowany pomysł na sos! Dzięki za inspirację. Pozdrawiam Ł.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie sałatki. A olej rzepakowy gości w mojej kuchni.
OdpowiedzUsuńIstotne jest wprowadzenie oleju do diety dziecka - olej rzepakowy dzięki kwasom omega-3 wpływa na rozwój mózgu, co jest szczególnie ważne w pierwszych miesiącach i latach życia malucha :)
OdpowiedzUsuń