Translate

poniedziałek, 25 marca 2013

Pokochaj olej rzepakowy oraz lekka sałatka z sosem Cezara

Czy słyszeliście o kampanii informacyjnej POKOCHAJ OLEJ RZEPAKOWY, której ekspertem jest Katarzyna Bosacka? Dzięki akcji mamy odkryć zalety oleju rzepakowego, nie tylko w sztuce kulinarnej, ale również w aspekcie zdrowotnym.

 
Według badań wynika, że choć olej ten używany jest w większości polskich domów, wciąż bywa niedoceniany. Czy wiecie, że ma on najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych spośród olejów roślinnych? Codzienne spożywanie 2 łyżek oleju rzepakowego całkowicie pokrywa zapotrzebowanie człowieka na kwas linolenowy (ALA) z rodziny omega-3. Spełnia on także wymóg prozdrowotnego oleju "niskonasyconego", a zawarte w nim kwasy ALA i LA oraz sterole roślinne pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, co za tym idzie dbamy o swoje serce!

Olej rzepakowy zawiera składniki korzystnie wpływające na urodę dzięki, witaminie E, zwaną witaminą młodości, witaminie K oraz prowitaminie A (beta-karoten).
Olej ten powinien być wprowadzony w diecie niemowlęcia już od 6. miesiąca życia ponieważ dostarcza mu cenne NNKT oraz kwasy ALA i LA . Można go dodawać do zup i przecierów jarzynowych.
Ja osobiście uwielbiam lekkie sałatki z dressingiem z oleju rzepakowego. Dziś mam przyjemność zaprezentować Wam mój ulubiony sos Cezara. Do jego wykonania użyłam shakera, który pozwolił mi szybko i zwinnie oraz bez brudzenia innych naczyń wymieszać wszystkie składniki.

SKŁADNIKI:

- sałata lodowa
- rukola
- pomidorku koktajlowe
- awokado
- 1 mały ząbek czosnk
- 1 żółtko
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
- 1 łyżeczka sosu worcestershire
- świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa myjemy. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i układamy z rukolą na talerzyku. Na sałacie układamy przekrojone na pół pomidorki i awokado pokrojone w kostkę. 
Sos: Czosnek posiekać, posolić i rozetrzeć, włożyć do shakera lub miski, dodać żółtko i olej. Energetycznie wstrząsnąć lub zmiksować aż sos będzie jasny i kremowy. Dodać musztardę, sok z cytryny i sos worcestershire. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Sosem polewamy sałatkę. Smacznego!


13 komentarzy:

  1. też mi się on podoba, fajnie taki poręczny.

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio miałam wykład na temat olejów;D
    Aaa.. cudowna sałatka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny shaker:) a sałatka z pewnością smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki piękny. Wielkanocny. A sałatka jest jedną z moich ulubionych. Też teraz robię ją odchudzoną. Pozdrawiam bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham rzepakowy.
    I Twoją sałatkę!
    Pozdrowienia wielkanocne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też używam rzepakowy, ale jakoś bardziej ciągnie mnie do oliwy ;p
    Twoja sałatka jest super :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hmmm.... ostatnio unikam oleju, ale teraz, kiedy przeczytałam ten post...
    Z okazji pierwszej rocznicy blogowania zorganizowałam loterię. Zgłoszenie zajmuje kilkanaście sekund, a daje szanse na otrzymanie zestawu słodkiej ciasteczkowej biżuterii :) Oto link: http://mood-book.blogspot.com/2013/03/26-marc a-czyli-truje-was-juz-okragy-rok.html Zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetna recenzja i super akacja. A sałatka pyszna - wczoraj wypróbowany pomysł na sos! Dzięki za inspirację. Pozdrawiam Ł.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie sałatki. A olej rzepakowy gości w mojej kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  10. Istotne jest wprowadzenie oleju do diety dziecka - olej rzepakowy dzięki kwasom omega-3 wpływa na rozwój mózgu, co jest szczególnie ważne w pierwszych miesiącach i latach życia malucha :)

    OdpowiedzUsuń